Povežite se s nama


Kako bi smanjili broj najmlađih žrtava u prometnim nesrećama, Autoklub Rijeka i Policijska uprava primorsko-goranska i ove će godine u prvom tjednu škole provesti niz odgojno-preventivnih aktivnosti pod nazivom “Sigurno u školu s HAK-om”. Cilj akcije je sve sudionike u prometu upozoriti da su početkom nove školske godine djeca ponovo u velikom broju sudionici u prometu te je stoga potreban povećan oprez, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta.

Akciju, kojom se već 18 godina zaredom obilježava početak nove školske godine, predstavili su danas u Informativnom centru Grada Rijeke potpredsjednik i tajnik Autokluba Rijeka Hrvoje Baričević i Mile Perić te policijski službenik Jure Jurković, iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske.

„Sigurno u školu s HAK-om“ je prometno preventivna akcija koju Autoklub  Rijeka provodi u suradnji s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa  Policijske uprave Primorsko goranske i Postajom prometne policije Rijeka, a uz podršku medija i Grada Rijeke.

Akcijom se nastoji senzibilizirati javnost, a posebno vozače, na toleranciju i kulturu u prometu te povećani oprez u blizini odgojno-obrazovnih ustanova, pogotovo na početku školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju i prvašići. Osim toga, nastoji se educirati i roditelje kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i natrag.

Hrvoje Baričević stoga je pozvao roditelje da djeci prije polaska u školu ponove kako se pravilno ponaša u prometu i s njima prođu put do škole kako bi ih upozorili na najopasnija mjesta te najznačajnija  prometna  pravila.

„S obzirom da prometni odgoj nije dio redovite školske nastave mora se ulagati mnogo truda da bi učenici kao svoju slobodnu aktivnost izabrali učenje prometa, razvili smo takve projekte koji će omogućiti učenje prometa izvan školskog sustava. Nažalost, cestovni promet će uvijek pratiti prometne nesreće, ali ulaganjem u sigurnost cestovnog prometa i sustavnim radom na prometnoj prevenciji može ih se znatno smanjiti, po broju i po posljedicama“, rekao je Baričević.

Središnja manifestacija održat će se u subotu, 10. rujna 2016. s početkom u 10 sati na Gatu Karoline Riječke. Pozivaju se djeca od 3 do 7 godina da dođu i na prometnom poligonu pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu. Poželjno je da djeca nose biciklističke kacige.

„Lani smo pratili dolazak djece s roditeljima u vrtiće i primijetili da puno djece dolazi na neadekvatan način, stoga roditelje ponovno pozivamo da djecu u automobilima voze na ispravan način i koriste sjedalice. Djeca su posebno ranjiva skupina u prometu, i to ne samo kao putnici u vozilima, nego i kao pješaci“, rekao je Mile Perić, dodajući da predškolarce i školarce ne zaborave vezati u sjedalicama na stražnjem ili prednjem sjedalu.
Iz analiza PU primorsko-goranske, koje se rade svake školske godine, vidljivo je da su djeca posebno ugrožena skupina u prometu upravo u blizini vrtića i škola, i to jer se zbog svoje dobi i neiskustva nisu u stanju nositi s teškoćama u prometu te neoprezno istrčavaju na cestu. Osim toga, u opasnosti su zbog postupaka nesavjesnih vozača, pogotovo u blizini pješačkim prijelaza.

„U Primorsko-goranskoj županiji lani je u prometnim nesrećama stradalo 22 djece, a među njima je jedna djevojčica izgubila život upravo na ‘zebri’.  Četvero djece zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 17 lakše. Iz naših analiza krivac za to je u 90 posto slučajeva ljudsko ponašanje“, rekao je policijski službenik Jurković.

PU primorsko-goranska također provodi akciju „Poštujte naše znakove“ te je pojačano prisutna u zonama škola tijekom cijelog rujna.
Iskustva u svijetu su pokazala da oni koji su u djetinjstvu i mladosti kroz sistematski prometni odgoj usvajali određene vještine, navike i stavove neophodne za sigurnije kretanje u prometu, kao odrasli sudionici u prometu imaju manje nezgoda.

Iz Autokluba Rijeka pozivaju roditelje, tete, none i noniće da prijave svoju djecu za sudjelovanje u akciji “Sigurno u školu s HAK-om”.  Prijaviti se mogu na broj telefona 212-442, fax. 214-494 ili na mail preventiva@ak-rijeka.hr .