Povežite se s nama

Vijesti

Popadić: Srpski predstavnici s gradskom vlasti trebaju izgraditi partnerski, a ne podanički odnos

Objavljeno

na
Tri dana uoči dopunskih izbora za predstavnika srpske manjine u Gradskom vijeću, tiskovnom konferencijom su se oglasili kandidati liste Demokratskog saveza Srba i Liste za Rijeku.

Nositelj koalicijske liste Milan Popadić na početku se osvrnuo na napade nositelja konkurentske liste Mile Opačića na njega izrečene u proteklih nekoliko dana.

‘Dragi čovječe nisi demantirao jedinu sramotu, a to je da ti kao predstavnik srpske zajednice u Gradskom vijeću za 10 godina nisi progovorio niti jednu jedinu riječ, čak ni pohvalu vladajućima nisi izrekao. Za desetgodišnju šutnju u Gradskom vijeću zaslužuješ ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. Partnerski odnos koji mi želimo graditi i za koji imamo kapacitet nije podanički, koji si ti već postigao’, zaključio je Popadić.

U svom posljednjem obraćanju pred nedjeljne izbore Popadić je istaknuo da je status srpske zajednice u gradu značajno ispod njenih kapaciteta.

– Mjereno participacijom njezinih pripadnika u upravljačkim funkcijama na razini grada, srpska zajednica je prvo izmjenama statuta ostala bez zagarantiranog zamjenika gradonačelnika, ostali smo bez pročelnika, nemamo nijednog direktora komunalnog društva, ravnatelja javnih ustanova, nema nas na mjestu predsjednika nadzornih odbora ili upravnih vijeća, ističe Popadić.

– Sve se to urušilo u posljednjih 10 godina koliko je Opačić predstavnik Srba u Gradskom vijeću. On u to vrijeme nije ni zucnuo, a kamoli izrazio svoj stav. Važnije mu je bilo slikanje s Obersnelom i Ivanišem nego da kompetentne pripadnike srpske zajednice uvrsti uključi u funkcioniranje gradske uprave kako bi i oni dali svoj doprinos razvoju grada, kaže Popadić koji ističe i drugi problem, odnosno nepovoljni materijalni položaj srpskih organizacija koje se brinu o i kulturnom, jezičnom ili vjerskom identitetu.

– Ustavni zakon o pravima manjinskih zajednica srpsku zajednicu tretira drukčije od drugih u Rijeci, bilo bi poželjno da je tako tretiraju i gradske vlasti. Pored toga, treba spomenuti i gradnju kulturnog centra koju podržavamo ali u centru, a ne po riječkim brdima na periferiji grada, rekao je Popadić.

– Obećavam da ću, nakon što budem izabran, dio mandata prepustiti Jovici Radmanoviću, rođenom Riječaninu, svestranom i obrazovanom, koji ne živi od srpstva, kao Opačić, nego živi za srpsku zajednicu, istaknuo je nositelj koalicijske liste

Medijima se obratila i kandidatkinja na listi Anđa Jotanović koja je istaknula kako je potpora srpskim kulturnim organizacijama iz proračunskih sredstava vrlo oskudna.

– Zbog ograničenja nismo u mogućnosti odrađivati svoje programe, a kao volonteri nismo u mogućnosti održavati hladni pogon za što očekujemo veću pomoć grada, zaključila je.

Kandidat na koalicijskoj listi i predstavnik Demokratskog saveza Srba Jovica Radmanović ističe da je srpska zajednica veća od svih drugih manjinskih zajednica u gradu, a svejedno se nalazi na marginama i daleko ispod svojih mogućnosti.

– Srpska zajednica nema adekvatne prostorije, programske aktivnosti su minimalne, istakao je Radmanović i anveo programske ciljeve za koje će se zalagati nakon izbora.

– Zalagat ćemo se za očuvanje nacionalnog, vjerskog i kutlurnog identiteta srpske zajednice u gradu Rijeci, osnaživanje i jačanje vidljivosti srpske zajednice, participiranje predstavnika srpske zajednice na istaknutijim funkcijama u gradu, iniciranje i podrška provođenju programa koji obrazuje najmlađe pripadnike srpske zajednice s posebnom pažnjom na programe srpskog jezika i kulture.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram