Povežite se s nama

Vijesti

Popov tražio Obersnela da poput Prlje uništi petokraku, on mu odgovorio da nema brusilicu

Objavljeno

na


Član Gradskog vijeća Damir Popov (HDZ)  je, na 29. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, održanoj 24. rujna 2020. godine, iznio kako smatra da je čin postavljanja umjetničke instalacije crvene zvijezde petokrake na vrh Riječkog nebodera, u sklopu programa EPK 2020, pod okriljem noći i bez medija, još jedna dobro osmišljena politička provokacija nostalgičara ljevičara, koji veličaju ideologiju komunizma te totalitarnog i diktatorskog režima, sa težnjom vraćanja u prošlost i jugoslavenstvo, što ima podršku Gradonačelnika.

Podsjetio je da je u Domovinskom ratu crvena zvijezda petokraka bila zločinački simbol odnosno simbol režima koji je imao za cilj okupirati Republiku Hrvatsku na jedan brutalan način, razaranjem, ubijanjem, protjerivanjem hrvatskih ljudi i djece iz njihovih ognjišta. Sve to upućuje da postavljena instalacija nije osmišljena da predstavlja vrijednost antifašizma, kao ideologije i pokreta u Europi i svijetu, niti da asocira na oslobođenje Rijeke od fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu i pripojenje matici Hrvatskoj, kako se to želi prikazati.

U svezi navedenoga, upitao je gradonačelnika da li je voljan da na dan skidanja umjetničke instalacije s Riječkog nebodera u ruke uzme brusilicu, kao Prlja u Operi industriale, sasiječe i sa prostora grada ukloni u povijest zločinački simbol režima koji je imao za cilj okupirati Republiku Hrvatsku i izbrisati je sa zemljopisne karte.

Obersnel je odgovorio kako brusilicu nema, a Popov mu je ne može pokloniti jer je skuplja od 500 kuna. Rekao je kako nema namjeru to napraviti to što Popov traži. Živimo u demokraciji u kojoj svatko može imate svoje mišljenje, ali je dodao da se pri tome ne vrijeđa. Pod tom je zvijezdom Rijeka oslobođena od fašizma. Ponovio je kako je velik broj partizana poginuo za oslobođenje Rijeke i da nije bilo odluka ZAVNOH-a, ne bi Rijeka danas bila u Hrvatskoj. Dodao je kako je ta zvijezda iskorištena od strane JNA, za koju se brzo ustanovilo da nije bila narodna. Ne možemo osporiti doprinos antifašističke borbe za slobodu Hrvatske i da nije bilo antifašista danas ne bi imalo što braniti jer bi granica Hrvatske bila južno od Rijeke. Tu činjenicu nitko ne može promijeniti, sviđalo se to vama ili ne. Uostalom zvijezda nije crvena nego je boje betona, a samo stakla na njoj simboliziraju poginule partizane.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram