Povežite se s nama

Izbori

Popović: Sramotno je da Poreč ima veću ukupnu dobit nego Rijeka

Objavljeno

na
Ugledni riječki poduzetnik, Boris Popović, kao predsjednik gospodarskog vijeća udruge Građani prije svega, koja podupire Davora Štimca kao kandidata za gradonačelnika, reagirao je na blog gradonačelnika Rijeke o stanju riječkog gospodarstva.

Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Gospodin Obersnel navodi dobro poznatu činjenicu, da je Rijeka treća u Hrvatskoj po broju poduzetnika, zaposlenih, ukupnim prihodima poduzetnika kao i po dobiti. To je ujedno i posve logično jer smo treći po veličini grad u Hrvatskoj. Gradonačelnik međutim zaboravlja da je, ne tako davno, naš grad bio drugi i ispred Splita po većini pokazatelja, ali nas je Split pretekao jer se razvija brže nego Rijeka. Dvostruko brže od Rijeke razvijaju se posljednjih godina i svi drugi veliki gradovi na jadranskoj obali, što nas posebno zabrinjava. 

Nije li sramotno da jedan mali Poreč ima veću ukupnu dobit nego Rijeka koja je značajno veći grad i prometno čvorište. Riječko poslovno okruženje vidljivo je lošije od istarskog i mnogih drugih sredina u Hrvatskoj, što se očituje u drugom najvećem poreznom opterećenju, nedostatku poslovnih prostora i zona za tvrtke veće od 20 zaposlenih, te u nestašici visokoobrazovane radne snage, posebno iz STEAM područja.

Kada uđemo malo dublje u strukturu riječkog gospodarstva vidimo da su produktivnost i izvoz ispod prosjeka države, kao i broj stranih tvrtki, a tvrtke su prezadužene i nisko profitabilne te posljedično vrlo malo investiraju. S druge strane, broj tvrtki u državnom vlasništvu i broj zaposlenih u javnom sektoru veći je od prosjeka RH, što utječe na nižu dinamiku rasta i razvoja grada.

Gradonačelnik se često pravda malom površinom u kojoj je stiješnjena Rijeka i koristi je kao izliku za ograničen rast i razvoj, iako za to nema stvarne potrebe. Rijeka, iako najgušće naseljen grad u Hrvatskoj (manje od 3000 stanovnika/km2), je još uvijek značajno ispod donje granice gustoće za urbane sredine po EU standardu (4000 stanovnika /km2) i ima značajan potencijal rasta. U slučaju posljednjeg javljanja, teritorijalna stiješnjenost mu nije smetala već „vješto“ iznosi, da Rijeka ima najveći broj poduzetnika po km2 (114/km2)!??  Čudan podatak… Prema toj analogiji možda otoci Krapanj i Prvić uskoro postanu gospodarske velesile, zbog svoje male površine i sve brojnijih poduzetnika. 

Puno realniji pokazatelj sigurno bi bio odnos broja poduzetnika prema broju stanovnika pa bi lako spoznali da mnogi gradovi u Hrvatskoj imaju više poduzetnika na broj stanovnika nego Rijeka, kao npr. Pula, već spomenuti Poreč ili Split, kao veliki grad. I mnogi drugi gradovi prestigli su Rijeku po gospodarskim pokazateljima, kad ih se usporedi prema broju stanovnika, tj. kad ih stavimo pod zajednički nazivnik i kad su direktno usporedivi.

Mi smo postali  jedan prosječan grad, što nikad nismo bili i ne želimo biti. Teško se mirimo sa tom činjenicom i zato zazivamo promjenu političkog i gospodarskog okvira. Koliko su našem Gradonačelniku važni poduzetništvo i poduzetnici, vidi se po tome da je odjel za poduzetništvo najmanji u Gradu, ima najmanji budžet, usprkos činjenici da su upravo poduzetnici ti koji najvećim dijelom pune gradski proračun.

Zaključno, Rijeka ima puno bolje poduzetnike nego što ih zaslužuje, a vjerujemo da treba imati i takvog gradonačelnika i gradsku upravu, koja bi aktivno radila na promijeni poslovnog okruženja. U tim okolnostima grad bi ubrzao svoj rast i razvoj, ne bi zaostajao za drugim jadranskim gradovima, a stanovnici i tvrtke bi u njega dolazili, a ne odlazili.

Posebno strašan pokazatelj je da je grad Rijeka u zadnjih 10 godina izgubio najviše stanovnika od svih gradova u Hrvatskoj.

Mi poduzetnici Rijeku usprkos svemu volimo i u njoj ostajemo živjeti i raditi, ali to ne možemo više samo gledati i trpjeti, već tražimo hitne promjene i zaokret koji će zaustaviti degradaciju našeg grada i odlazak naše djece i unuka”, poručio je Popović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram