Povežite se s nama


Drugo izdanje KineDoka u Rijeci Udruga Ri Rock otvara besplatnom projekcijom dokumentarnog filma „Cinema, Mon Amour“ („Kino, moja ljubavi“) (2015.)  10. travnja ispred OKC Palach u Kružnoj ulici s početkom u 19:30.

Posebnost ovog KineDoka čini gostovanje redatelja filma Alexandru Belc-a kojem će posjetitelji imati prilike postaviti pitanja i podijeliti s njim svoj doživljaj filma.

Film prikazuje djelić surove svakodnevice kinematografije u Rumunjskoj: rumunjska kina nekoć su bila ponos nacije, gotovo svako selo ih je imalo, a ljudi su hrlili gledati nove filmove koji su došli u grad. Danas su ljepotu zajedničkog gledanja zamijenili drugi oblici zabave, a „dvorane s dušom“ multipleksi, uglavnom u većim gradovima. No Victor, upravitelj, bivši projekcionist i dugogodišnji ljubitelj filma te njegove dvije zaposlenice, Cornelija i Lorena, ne žele odustati ni pod koju cijenu. Čak i kad gledatelje treba dovući za rukav, skuhati im čaj i poslije ih odvesti doma. Mala ekipa kina Dacia svojim životnim odlukama, ljubavlju i strasti prema filmu gledatelje ne ostavlja ravnodušnima.

Film je svjetsku premijeru imao na festivalu DOK Leipzig, 2015. Od prvog prikazivanja film je osvojio brojne nagrade.

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U 2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.

Treće izdanje KineDoka u Hrvatskoj donosi niz novih hvaljenih europskih autorskih dokumentaraca. Prikazat će se recentni filmovi, redom premijerno prikazani na prestižnim filmskim festivalima, sa željom da jedinstvene priče i kvalitetni filmovi budu dostupniji i publici u velikim gradovima, ali i onoj u malim mjestima do kojih dokumentarni filmovi teško stižu.