Povežite se s nama

Jedan od poznatijih riječkih bendova ”Uma Thurman”, koji ”roka” na sceni još od 2010. godine, ovog će vikenda održati posljednji kocert. Članovi benda: Dejo, Neno, Čuka i Vinko će 05.11.2016. posljednji put prodrmati Podrum Molekule  i pozdraviti svoje fanove. Probe već ”rokaju” te će zasvirati u staroj i novoj postavi s čak tri gitare.  Iz istog razloga odlučila sam  napraviti kratak intervju, posvetu meni dragom bendu te im želim uspjeh u inozemstvu, gdje će neki od njih nastaviti svoje živote.

Koliko godina djelujete na riječkoj glazbenoj sceni?
”Od 2010. smo drobili s Čukom, a onda nas je on tamo oko 2014. napustio i na njegovo mjesto je uletio Dodo iz Monoxa.”

Koliko se žrtvujete zbog glazbe ?
Vinko: ” Uh moram reći za svoj bend ja se trudim najmanje, glazbeno, zbog obveza. No ostatak benda je u drugim bendovima pa moram reći da daju maksimalno od sebe. Neno je u ”Kreši i Kiselim Kišama ” koji eto zbog njegovog odlaska traže novog gitaristu. Dodo je baš nedavno uz svoj matični bend uskočio u najpoznatiji hrvatski metal bend ”Cold Snap ”dok je Dejo već neko vrijeme jedan od jahača iz benda ”One Piece Puzzle”.  Ja bih rekao da sam u zadnje vrijeme svoj trud usmjerio na novi bend na ovim područjima pod imenom ”Speedclaw” jer sam vidio potencijal u njima i odlučio ih menadžerskom palicom usmjeriti i pomoći im. Vidim veliku budućnost u njima.

Neno: ”Kada radiš nešto što voliš, žrtve ne predstavljaju problem. Uvijek se nađe neki kompromis, bilo što se vremena tiče ili bilo čega drugog. Nisam nikad gledao na to kao da zbog glazbe gubim nešto drugo. Što god izgubio u životu, muzika je tu, uvijek pomaže i uvijek liječi.”

Koja vas je ideja zbližila da stvorite bend?
Vinko: ”Filmovi, odnosno Tarantino, Burton, Lynch, Kubrick, Zombie itd. Uglavnom  filmski ”frikovi”,  glumci i glumice. Uz to naravno glazba i sloboda stvaranja umjetnosti kroz glazbu.”

Neno: ”Ja sam u bend došao naknadno, tako da je bend kao neki „multimedijski“ koncept postojao prije mene, ali pošto sam i ja veliki filmofil i „glazboljubac“, uklopio sam se i samo smo nekako nastavili ”rokat” po svom.”

Koji vas ljudi,stvari inspiriraju za stvaranje?

Vinko: ”Mislim da smo naveli to sve gore već. Možda možemo jedino navesti  da slušamo  raznoliku glazbu, od najprljavijeg Black Metala do klasične glazbe. Potkovani smo! Ne volimo hrvatsku estradu i cajke, osim Dode, on voli cajke i stalno ih sluša. Voli slušati i Magazin, a njegova buduća gospođa Pavlović i on zajedno uživaju u Manowara i Megadethu hahaha.”

Kako biste slikovito opisali vaš specifičan zvuk koji stvarate?
Vinko: ”Salvador Dali pokušava skinuti  Beethovenove hitove na speedu na tubi na Saturnu u kupoli od kristalnih ogledala dok Tina Turner putuje na raketi oko njega.  Skraćeno = nebulozno, slobodno i umjetnički.”

Neno: ”Ništa i sve što ste čuli do sad.”

Da li se riječka glazbena  scena promijenila u zadnjih par godina?
Vinko: ”Mislim da je. No ništa znatno i fantastično, nego normalno. Ono ok. Kako i treba. Iskočili su neki novi bendovi poput Speedclawa, ???, Exa i Old Nighta te se vratili neki stari poput ”Voloha, a neki uporno rokaju dalje poput  Asheraaha, Monoxa, Officera Down i Kreše i Kiselih Kiša.  Grč nas sve vodi u pobjede. Grč koji ne popušta.”

Neno: ”Riječka scena je u očima ostatka Hrvatske uvijek ista.Postoje dva ili tri benda za koje se zna i koji „nešto vrijede“, a duboko u podzemlju gdje uši i oči onih zainteresiranih dođu na svoje, stvari i bendovi se konstantno mijenjaju i izmjenjuju. Slažem se s Vinkom za sve gore navedeno. Ima svega i svačega, raznolikost je nevjerovatna, samo treba znati što te zanima i gdje to pronaći.”

Koji je san benda Ume Thurman?

Vinko: ”Mislim da Neno želi da imamo growl vokale ili da ih nemamo uopće. Mislim da nam je svima bitno da bude underground i da bude raznovrsno i ono što se nama sviđa. Mrzimo jednolikost. Neke nove stvari koje smo napravili su moram reći drugačije od starih i to je super.  Izuzetno sam zadovoljan što sam s ovim ljudima dijelio binu, kombi, prostor za probe, mozak i ideje.”

Neno: ”Kako me vlastiti bubnjar slabo poznaje, haha. Nismo nikada planski mijenjali stvari u bendu i mislim da tako funkcioniramo najbolje. Sviramo, dođe neka melodija, ubacimo je, vidimo da li funkcionira i to je to. Ako ne funkcionira, onda je to to, haha… Nisam nikad za planove kada se radi o zvuku benda, ipak se tu spaja stil i umijeće više ljudi, tako da svi planovi padaju u vodu. Svatko od nas dodaje nešto svoje i mislim da je u tome sva ljepota stvaranja glazbe.”

Koji je glavni  razlog zbog kojeg želite  ići živjeti u inozemstvo?
Vinko: ”Najviše zato jer ovdje nema velikog  prosperiteta za alternativce.  Sve je nazadno i kad napraviš korak naprijed država se pobrine da odeš  dva koraka unazad. Šteta. Želimo napredovati i nešto stvoriti, a mislimo da se to vani može.”

Neno: ”Slažem se s Vinkom.”

Kako su na vašu odluku reagirali vaši fanovi?
Vinko:” Iskreno to još nije došlo previše do njih, ali već par tužnih ”smajlića” je objavljeno na našu objavu o odlasku na Facebooku. Pozdravljamo svu ekipu koja nas podržava, no moramo reći da naših fanova ima jako puno van Hrvatske tako da ako njima ne predstavlja problem ne vidimo zašto bi Hrvatima predstavljalo.”

Neno: ”Žao im je, kao i nama, da ova ekipa u bendu neće više tresti klubove do temelja al’ im je u isto vrijeme jasno zašto je to tako, bar se meni čini po viđenim komentarima i željama. Pozdravi i zahvale svim fanovima, gdjegod bili. Čut ćete poznate vam zvuke opet.”

Što želite poručiti  mladim glazbenicima?
Vinko: ”Uh najteže pitanje. Budite umjetnici u svakom pogledu, upoznajte svoj instrument i naučite pravila igre.”

Neno: ”Sve što je Vinko rekao. Trudite se, ne odustajte lako, pronađite si ekipu i samo rokajte.”

Kakvi su planovi za budućnost?
Vinko: ”Pronaći gitaristu i bassistu, a  prostor za probe smo u Irskoj već pronašli. ”

Neno: ”Pa snimiti novi album, dakako.”

Tko će sve nastupati   u Podrumu Molekule?
Vinko:”Tri odlična benda Wizard Of Stone Mountain iz Splita, Hesperian Death Horse iz Zagreba i Jare iz Sinja. Upad je 5 kuna pa eto pozivamo sve da se dođu pozdraviti s nama i okusiti završni udarac Ume Thurman.”