Povežite se s namaMinistar mora, prometa i infrastrukture održao je danas u Krku sastanak s predstavnicima Županije te grada Krka i općinskim načelnicima. U ime PGŽ sastanku su prisustvovali zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnica Nada Milošević.

Nakon sastanka ministar je novinarima izjavio da se razgovaralo o temama bitnim za cijeli otok Krk a riječ je o cestovnoj i lučkoj infrastrukturi, telekomunikacijama i drugim temama iz njegovog resora.

“Dotakli smo se i najvažnijih strateških projekata. Bilo je riječi o postojećoj prometnoj infrastrukturi, postojećoj državnoj cesti D102  koja je u ljetnim mjesecima zagušena zbog velike količine prometa koji pristiže za okolnih otoka, i činjenica je da je to postalo “usko grlo” i sam most, pa smo dogovorili sve aktivnosti oko pronalaženja najboljeg rješenja. Još uvijek ne znamo koje to, da li je to proširenje postojeće ceste D102 i izgradnje nove magistrale koja bi išla zapadnom stranom otoka.

Od lučke infrastrukture bilo je riječi o svim projektima koji su spremni. Među njima je i izgradnja lučke infrastrukture u Baškoj koji će biti  kandidiran prema sredstvima EU,” rekao je ministar te dodao da je raspisan javni poziv za dodjelu nacionalnih sredstava županijskim lučkim upravama  u iznosu ode 60 milijuna kuna.

“Bilo je riječi i o mostarini na Krčkom mostu. Most Krk je pristupna cesta kao i Tunel Sveti Ilija i tu postoje određene prednosti za donošenje pozitivne odluke,” najavio je ministar te dodao da neće biti  odluka o ukidanju cestarina na nekim autocestama, jer tako nešto nigdje nije ni napravljeno.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić prenio je ocjenu sa sastanka da je državna cesta kao glavna razvojna infrastruktura na otoku Krku stala, međutim da se očekuje da ta cesta bude u punom profilu s duplim kolnikom od Grada Krka do Krčkog mosta te da se razmatrala i alternativa, nekadašnja plava magistrala, u koridoru koji još postoji, a koja bi bolje povezala istočni dio Krka.

Istaknuo je da je to dugoročno važno te da bi u tridesetim godinama trebalo rezultirati izgradnjom novog krčkog mosta, a što bi u cijelosti rasteretio i promet otoka i tranzitni promet Cresa, Lošinja i Raba prema kopnu.

Naveo je da je nakon izgradnje 1980. godine Krčki most imao 1 milijun vozila godišnje, a sada je 4 milijuna vozila godišnje, ili 20.000 dnevno u ljetnom prosjeku, što čini izuzetno velik promet. Zarada je oko 50 milijuna kuna, što se još dodatno uvećava za subvenciju državnom proračunu za stanovnike otoka i privredu koji ne plaćaju mostarinu.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom na kojem se razgovaralo o rješavanju prometnog problema na otoku Krku, gdje sada mostom godišnje prođe preko 4 milijuna vozila godišnje što predstavlja veliko povećanje u odnosu kada je most izgrađen i cestovna infrastruktura projektirana. Boras Mandić prenio je da se raspravljao da bi svi građani u Republici Hrvatskoj što se tiče mostarina koje se nigdje ne naplaćuju trebali biti jednaki. “Mislim da smo postigli visoki stupanj razumijevanja na tu temu da ide prema cilju da se maknu naplatne kućice na krčkom mostu,” istaknuo je zamjenik župana te zaključio da će se time povećati ukupni prihod države iz samog prihoda od PDV-a na usluge i gorivo, povećanjem broja izletnika na otok Krk i kvarnerske otoke.

“Ključno je da otok Krk nema drugi alternativni prilaz, i po zakonu je stvar vrlo jasna. Ili ćemo ukinuti naplatu na Krčkom mostu, ili uvesti na Paškom, Dubrovačkom, Šibenskom,… Vjerujem da je onaj prvi put ispravan,“ zaključio je Boras Mandić.

U nastavku je ponovio da je ključno ono što je Ministar rekao, da pred otokom Krkom predstoji jedan veći investicijski zamah, ne samo u cestovnu infrastrukturu, nego i u lučku. Rekao je također  da se razmatrala i mogućnost uvođenja trajektne linije između Baške i Senja, što bi povećalo protočnost vozila a smanjilo opterećenje na zapadnom dijelu otoka.