Povežite se s nama


„Razvijena Rijeka je garancija i razvijenosti Hrvatske. Pustimo politiku i stranačke podjele, bitna je kvaliteta života, a budućnost je i pred Rijekom i Hrvatskom“, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko tijekom današnjeg posjeta Rijeci gdje je prisustvovao svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli 178 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt “Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci“.

Ugovor su potpisali ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin iz Europskog fonda za regionalni razvoj kojim će se financirati već započeta izgradnja i opremanje triju studentska paviljona u Kampusu na Trsatu.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i drugi počasni gosti: ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag šustar, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, kao i suradnici iz Vlade i ministarstava, članovi Senata te voditelji stručnih službi iz ministarstava i sa Sveučilišta.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko istaknuo je kako mu je izuzetna čast biti na ovom potpisivanju u Rijeci. “Moramo ulagati u znanje, kako bi uistinu postali zemlja znanja. Ulaganje u mlade ljude i znanje je ulaganje u budućnost, a bez toga se ne može razvijati ni gospodarstvo”, rekao je. Svoje je ministre pozvao da se zauzmu za što veću razinu ulaganja u hrvatska sveučilišta i znanstvena istraživanja, ali i na ulaganje u razvoj riječkog prometnog pravca.

Izrazio je nezadovoljstvo nedovoljnim korištenjem sredstava iz europskih fondova, u koja se ulaže, a dovoljno ne povlači. „Sveučilište u Rijeci dokazalo je da se to može i Vlada će s posebnim guštom u tome participirati kako bi naše ljude zadržali u Hrvatskoj i otvorili budućnost ulagačima“, poručio je danas prvi potpredsjednik Vlade RH iz Rijeke.

Ministar Tolušić pozvao je riječko sveučilište da se i dalje prijavljuje na natječaje ministarstva i istaknuo da je ono jedno od najkvalitetnijih korisnika europskih sredstava. Ministar Šustar govorio je o važnosti brige prema studentima slabijeg ekonomskog statusa te naglasio da će sva ministarstva dati punu podršku Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka na vrijeme prepoznao da treba ulagati u znanje i nove tehnologije te omogućio razvoj Sveučilišta u Rijeci u akropolu znanja.

„Za to je trebalo puno znanja i truda, no bez potpore vlada Republike Hrvatske, to ne bi bilo moguće. Ta je potpora i logična jer se radi o nacionalnom projektu koji je od velikog značaja ne samo za Rijeku i Riječane, već i veliki broj studenata koji dolaze iz drugih hrvatskih gradova, ali i iz Europe“, rekao je gradonačelnik Obersnel.
Podsjetio je da je izgradnja paviljona važna ne samo zbog osiguranja dovoljnog broja smještaja za studente riječkog Sveučilišta, već i zbog smještaja stranih studenata tijekom Europskih sveučilišnih igara u srpnju.

„Treba istaknuti i da je Sveučilište partner Grada Rijeke u provođenju projekata Europske prijestolnice kulture, a dio tog programa odvijati će se i na Kampusu“, rekao je Obersnel i dodao da u tom kontekstu očekuje da će se do 2020. godine studentski smještajni kapaciteti i povećati, za što projekt već izrađen, te da će do tada biti u funkciji i Društveno-kulturni centar.

„Siguran sam da možemo računati na Vladu Republike Hrvatske i u tom kontekstu na što se nadovezuje i potpisivanje današnjeg Ugovora“, zaključio je riječki gradonačelnik.

Rektor Sveučilišta Pero Lučin rekao je da je riječko sveučilište pokrenulo svoju transformaciju s idejom da se na jednom mjestu integriraju “glave i mozgovi”, dok je prorektorica Nevenka Ožanić kratko predstavila projekt „Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, 1. faza (TRIS)“. Naglasila je da su sredstva za izgradnju objekata studentskog smještaja dodijeljena unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Od 178 milijuna kuna, više od 117 milijuna kuna utrošit će se za izgradnju samih zgrada, a preostali iznos za prateću infrastrukturu, izgradnju šetnice, uređenje okoliša, izgradnju infrastrukture i dvije nove prometnice.

Izgradnja triju paviljona sa 750 ležajeva bit će u cijelosti okončana do 15. lipnja, a prvi stanari uselit će već u srpnju kada će se u Kampusu smjestiti sudionici Europskih sveučilišnih igara.

Grad Rijeka