Povežite se s nama


Visoki prekršajni sud potvrdio je pravomoćnost presude kojom se Čistoća i dvoje njenih djelatnika proglašavaju krivim zbog poduzimanja postupaka i aktivnosti koje su prouzročile štetan utjecaj odlagališta smeća Marišćina na zdravlje mještana, ali se sanacija deponija još čeka.

Izazivanje mještanima dobro poznatog smrada s Marišćine i njegovih, po zdravlje štetnih, popratnih pojava, sankcionirano je samo prekršajnim kaznama u iznosu od 300 tisuća kuna. Čistoća će biti kažnjena s 200 tisuća kuna, a dva djelatnika po 50 tisuća kuna.

“Očito je da izrečene kazne za odgovorne osobe komunalnog društva Čistoća ništa ne znače, jer niti nakon tri godine od otvaranja smetlišta Marišćina to komunalno društvo nije u stanju otkloniti uzroke onečišćenje okoliša i smrada koji se širi s tog primitivnog deponija. Ponovo pozivamo Općinsko državno odvjetništvo da po pravomoćnosti ove presude, pokrene novi postupak po kaznenim prijavama koje smo podijeli tijekom 2013. i 2014. godine protiv Čistoće i njenih odgovorih osoba, od predsjednika skupštine tog komunalnog društva do direktora”, poručuju iz udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.

Dodaju kako glavnim krivcem smatraju Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke, koji uporno ignorira problem onečišćenja i ograđuje se od odgovornosti. Navode kako je upravo Obersnel samovoljno poništio odluku gradskog vijeća Rijeke o gradnji “mini” MBO postrojenja, ne vodeći računa o zdravlju mještana sjevernih dijelova općine Viškovo i Klana, nastavljajući tako pola stoljeća dugu tradiciju zatrpavanja smeća u rupe na području općine Viškovo, najprije na lokaciji Viševac, a sada nekoliko kilometara dalje na lokaciji Marišćina.

“Na žalost, dok stanovnici općine s tri smetlišta udišu smrad s Marišćine, a nerazvrstano se smeće istresa na već desetak metara visoku planinu na Marišćini, djelatnici Čistoće, zauzeti su proučavanjem dva ekstremno skupa ‘ultrasonična solarna kontejnera’ u medijima opisana pod nazivom ‘mobilna reciklažna dvorišta’. Ova dva, u naravi obična metalna kontejnera, morala su po natječajnoj dokumentaciji sadržavati niz potpuno nepotrebnih dodataka, kako bi opravdali procijenjenu vrijednost nabave od 1,5 milijuna kuna”, navode iz udruge.

Napominju kako se zbog specifikacije tražene opreme na natječaj javila samo jedna tvrtka s nekoliko zaposlenika te drže sramotnim ugovorenu cijenu za metalne kontejnere od 1.2 milijuna kuna jer se na tržištu mobilna reciklažna dvorišta mogu nabaviti za 300 tisuća kuna.