Povežite se s nama

Vijesti

Potvrdila i Vlada RH: Od 15. lipnja Krčki most se više neće naplaćivati

Objavljeno

na


Vlada je danas na 231. sjednici održanoj u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice raspravila 23 točke na otvorenom dijelu, među kojima i pripajanje društva Autocesta Rijeka-Zagreb društvu Hrvatske autoceste, te s tim vezanom odlukom o ukidanju naplate cestarine na mostu Krk.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 2.234 osoba, a postotak oboljelih od svih testiranih osoba je 3,92 posto, što znači da je taj postotak i dalje u padu.

Istaknuo je da broj oporavljenih sustiže broj oboljelih, što je izuzetno dobar uspjeh, te da su 25 dan od popuštanja mjera brojke i dalje stabilne.

„Unatoč golemom izazovu koji je stavljen pred nas, sinergijom struke i građana ostvarili smo gotovo nemoguće“, kazao je ministar, ali je dodao da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu.

„To nam govori da nema mjesta za opuštanje“, kazao je, apelirajući da se i dalje pojačanom štitimo, osobito osjetljive skupine.

U tjedan dana došlo 132 tisuće stranaca

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana  i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku.

„Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja“, dodao je.

„Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene na 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera“, rekao je ministar Božinović.

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu o dalje raste, te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će se sutra predstaviti „novosti koje se tiču kulturnih događanja, kao i daljnje planove koji se odnose na turizam, odnosno otvaranje granica prema zemljama iz kojih postoji više nego jasno artikuliran interes i dobra epidemiološka situacija da posjete Hrvatsku“.

Donirana sredstva za borbu protiv COVID-19 bolesti

Vlada je iz Proračunske zalihe za 2020. godinu odobrila ukupni iznos od 1.000.000,00 EUR i to Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) iznos od 600.000,00 EUR, te UN COVID-19 Response and Recovery Multi-partner Trust Fund (COVID-19 MPTF) iznos od 400.000,00 EUR za globalnu borbu protiv bolesti COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da će se donirana sredstva usmjeriti na financiranje istraživanja u dijagnostici, liječenju i na pronalasku cjepiva protiv novog SARS-CoV-2 virusa, te jačanje sustava javnog zdravstva, putem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija.

Ukidanje naplate cestarine na Krčkom mostu

Odluka o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i pripajanje društva ARZ društvu Hrvatske autoceste d.o.o. predstavlja nastavak reformskog projekta financijskog i poslovnog restrukturiranja u sektoru cesta, kako bi se postigao održivi model poslovanja i postigli potrebni sinergijski efekti u optimizaciji troškova. Uz tu odluku, Vlada je izmijenila Odluku o osnivanju dioničkog društva Autocesta Rijeka –Zagreb d.d. i dodjeli koncesije za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka-Zagreb.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se ovom odlukom ukida i naplata cestarine na mostu Krk, s danom 15. lipnja ove godine.

Što se tiče odluke o pripajanju, ministar je kazao da je „potencijalno unaprjeđenje učinkovitosti moguće na režijskim troškovima te se pripajanjem stvaraju pretpostavke za racionalnije upravljanje novčanim tijekovima i veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje“.

Dodao je da će objedinjavanje olakšati i uvođenje novog sustava naplate cestarine.

Tvrtki Plinacro odobreno kreditno zaduženje za plinovod Zlobin-Omišalj

Tvrtki Plinacro dana je suglasnost za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermaerkische bank (ESB) do 250 milijuna kuna, za realizaciju izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.

„Svrha zaduženja je realizacija izgradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj, koji je neizostavni dio sustava za skladištenje, uplinjavanje i transport rasplinutog ukapljenog plina, odnosno LNG-a, ukupnog kapaciteta 2,5 milijardi prostornih metara godišnje, a koji je jedan od ključnih energetskih projekata u Hrvatskoj“, rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram