Povežite se s namaNa jučerašnjem press kolegiju, župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić govorili su o obilježavanju 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, najavi susreta sa čelnicima lokalne samouprave i sredstvima za decentralizirane funkcije zdravstva.

Župan Zlatko Komadina otvorio je konferenciju za novinare informacijom da se u ovom tjednu u Primorsko-goranskoj županiji obilježava 70. obljetnica pobjede nad fašizmom. Svaka jedinica lokalne samouprave slavi svoj dan oslobođenja, ovisno o datumu kada su ih partizanske jedinice oslobodile.

Posebno treba istaknuti komemoraciju “Lipa pamti” koja će se održati 30. travnja u 17 sati. Tada će se predstaviti temeljito obnovljeni muzej u spomen stradanju.

Komadina se zatim osvrnuo na susrete sa županijskim jedinicama lokalne samouprave, koji su se održavali prošlog tjedna na otocima i nastavljaju se u sljedećim danima u ostalim dijelovima županije. Sutra se održava susret za crikveničko-vinodolsko područje, a u srijedu slijedi sastanak u Mrkoplju za goranski kraj. Nakon proslave dana oslobođenja Rijeke održat će se sastanak s predstavnicima Grada Rijeke.

Kao uvod u izlaganje pročelnice Malatestinić, župan je naveo da će raditi sve turističke ambulante koje su radile i u prošloj sezoni, uz novu koja se otvara na Loparu. U prošloj godini za to je bilo izdvojeno 240 tisuća kuna, a ove godine – ako Mali Lošinj ne bude htio financirati dvije ambulante na svom području – Županija će osigurati još 112 tisuća kuna.

“Želim vas izvijestiti da je sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije u zdravstvu Primorsko-goranskoj županiji dodijeljen istovjetan iznos kao i prošle godine, od 22,1 milijun kuna”, rekla je pročelnica Malatestinić.

Od tih sredstava, prema popisu prioriteta koji je odobrilo nadležno Ministarstvo, više od 10 milijuna kuna namijenjeno je za nabavu medicinske i laboratorijske opreme. Od toga najveći dio, 7 milijuna, dodijeljen je Domu zdravlja i Thalassotherapiji Crikvenica.

Za Dom zdravlja predviđena je nabava digitalnog RTG uređaja za specijalističku ordinaciju u parku Nikole Hosta u Rijeci, u vrijednosti od 1,95 milijuna kuna. Za istu ordinaciju nabaviti će se digitalni mamograf u vrijednosti od 1,93 milijuna kuna.

“Radi se o iznimno vrijednim uređajima, ne samo financijski već i zbog njihovog kapaciteta i kvalitete snimanja. Prvi uređaj zamijenit će postojeći koji je bio star više od deset godina i imao problema sa centriranjem snimke. Digitalni uređaj neće stvarati troškove nabavke filmova, zbrinjavanja otpadnog materijala i nabave reagensa”, pojasnila je pročelnica.

Što se tiče digitalnog mamografa, on se uklapa u državni program ranog otkrivanja raka dojke. Samo u prošloj godini obavljeno je preko 6 tisuća snimaka pa će novi aparat biti 100% iskorišten: radit će u dvije smjene i moći će obavljati više pregleda. “Naša županija je 2004. godine bila prva županija koja je pokrenula program ranog otkrivanja raka dojke, 2 godine prije pokretanja nacionalnog programa”, rekla je Malatestinić.

Pročelnica je izvijestila i da će se nabaviti ultrazvučni aparat s tri sonde te uređaj za izokinetičko mjerenje za Thalassotherapiju u Crikvenici. Svi ti uređaji bit će namijenjeni za usluge realizirane kroz HZZO.