Povežite se s nama


Zbog velikog interesa medija za stavove i zahtjeve Sindikata djelatnika u kulturi prema Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Gradu Rijeci kao osnivaču kazališta, a koji su izneseni po isteku Kolektivnog ugovora u pregovorima oko formiranja novog Kolektivnog ugovora, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević obraćaju se javnosti sljedećim priopćenjem:

“U dogovoru s Odjelom za kulturu Grada Rijeke, Hrvatsko narodno kazališta Ivana pl. Zajca je najnovijim izmjenama Pravilnika o radu te korekcijama u sistematizaciji povećalo koeficijente plaća za 39 zaposlenika te ustanove i to sukladno stavovima o postojanju potplaćenih radnika u HNK Ivana pl. Zajca koje smo otvoreno zastupali tijekom pregovora sa Sindikatom.

Riječ je o sljedećim grupama zaposlenika: gudači tutti, drugi puhači, članovi zbora – epizodisti, zaposlenici računovodstva te zaposlenici s najnižim koeficijentima u službi tehnike – pralja, čistači, dekorateri 2 i  transportni djelatnici.

Ovim potezom plaće su povećane zaposlenicima s do sada najnižim plaćama kao i zaposlenicima koji su, obzirom na stručnu spremu, bili potplaćeni. To su gudači tutti, drugi puhači, zboristi-epizodisti te djelatnici računovodstva.

Dodatno, planom povećanja koeficijenata u sljedeće dvije godine bit će obuhvaćeno ukupno 89 zaposlenika, uključujući i sve članove orkestra. Riječ je o planiranom ukupnom povećanju sredstava za plaće u iznosu od oko 750.000 kuna u sljedeće tri godine.

Također, unutarnjom reorganizacijom i redistribucijom koeficijenata odnosno racionalizacijom poslovanja, bez povećanja ukupne mase sredstava za plaće, povećan je broj zaposlenika kazališta kako bi se zadovoljile kadrovske potrebe ove ustanove. Isto tako, zaposlenicima koji su prešli na druga ili nova radna mjesta povećani su koeficijenti plaća. Tako su, u konačnici, 24 zaposlenika prešla na nova i bolje plaćena radna mjesta, i to samo u tehnici i administraciji.

Treba reći i da je 16 umjetnika u svim ansamblima, također bez povećanja ukupne mase sredstava za plaće,  promovirano u više umjetničke statuse (od zbora do prvaka kazališta), ne računajući  upražnjena radna mjesta zbog odlazaka u mirovinu ili sporazumnih raskida ugovora koja su redovito popunjavana.

Inače, neposredno prije isteka Kolektivnog ugovora Uprava Kazališta je, kako bi se osigurala sva materijalna prava i normalno poslovanje HNK, redovnom procedurom, a uz savjetovanje sa Sindikatima i uz suglasnost Kulturnog vijeća Kazališta, donijela Pravilnik u radu u kojem su zadržana sva prava koja iz tog Kolektivnog ugovora i nakon njegovog isteka”, stoji u priopćenju.