Povežite se s nama

Vijesti

Povjerenstvo odlučilo: Obersnel je pogriješio s upisom vrijednosti stana iz 2002. godine

Objavljeno

na

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sredinom srpnja 2017. službeno je započeo novi četverogodišnji mandat na čelu trećeg po veličini grada u Hrvatskoj te je tada, kao što to zakon nalaže, podnio novu imovinsku karticu koja je javno objavljena na službenoj Internet stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Početkom veljače u javnosti je izazvao prilično veliko zanimanje podatak iz Obersnelove imovinske kartice prema kojem njegov stan od 140 m2 na području Pećina vrijedi svega 901.148 kuna, odnosno 6.436 kuna ili 865 eura po m2. Već na prvi pogled uočljivo je da se radi o skoro pa dvostruko nižoj cijeni metra kvadratnog od stvarne cijene nekretnina u tom dijelu Rijeke.

U reakciji za naš portal tada je tvrdio da je to jedina prava vrijednost koju treba upisati u imovinsku karticu. ““Jedini podatak o vrijednosti nekretnine u kojoj živim jest onaj iz kupoprodajnog ugovora odnosno podatak iz 2002. godine kada je stan kupljen na kredit. Taj je podatak godinama upisan u moju imovinsku karticu. Podatak o trenutnoj vrijednosti stana na tržištu nekretnina ne znam budući da stan nikada nisam pokušao prodati niti to namjeravam činiti u skorije vrijeme, a poznata je stvar da cijene na tržištu nekretnina variraju i ovise o trenutnoj ponudi i potražnji. Dakle, obzirom da točan podatak o trenutnoj vrijednosti stana ne postoji, svaka izmijenjena cifra u imovinskoj kartici bila bi tek paušalna procjena vrijednosti stana i vjerojatno bi opet bilo onih koji bi tvrdili da je nekretnina precijenjena ili podcijenjena”, tvrdio je Obersnel prije svega desetak dana.

Nakon toga je odlučio sam zatražiti mišljenje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a oni su u svom odgovoru naveli da je trebao unijeti vrijednost nekretnine u trenutku stupanja ili ponovnog biranja na dužnost, odnosno trebao je unijeti približnu vrijednost nekretnine u ljeto 2017. godine, a ne iznos iz kupoprodajnog ugovora iz 2002. godine.

“U predmetu M-10/20 dužnosnik Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, podnio je zahtjev za davanjem mišljenja Povjerenstva u kojem navodi da u svom vlasništvu ima stan u Rijeci te je kao tržišnu vrijednost stana naveo iznos od 901.148,00 kn. Dužnosnik nadalje navodi da je predmetni stan dužnosnik stekao 2002.g. temeljem ugovora o kupoprodaji te je u imovinskoj kartici naveo vrijednost iz ugovora. Dužnosnik je od Povjerenstva zatražio mišljenje o pravilnom popunjavanju imovinske kartice.

Povjerenstvo je dalo mišljenje da dužnosnici za vrijeme trajanja mandata nisu dužni podnositi imovinske kartice povodom promjene u vrijednosti nekretnine do kojih dolazi uslijed kretanja na tržištu nekretnina. Međutim, u slučaju kad je dužnosnik ponovno izabran na istu ili drugu dužnost i tim povodom podnosi novu imovinsku karticu, u toj je kartici dužan navesti približnu tržišnu vrijednost nekretnine na taj dan. Povjerenstvo je na sjednici zaključilo da će o navedenom izdati smjernicu koja će obvezivati dužnosnike nakon što bude javno objavljena i dostavljena dužnosnicima”, otkrili su za Fiuman iz povjerenstva.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram