Povežite se s namaGuvernerova palača u Rijeci slavi 120 godina od izgradnje, što je svečano obilježeno postavljanjem umjetničke instalacije u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Instalacija u obliku vremenske lente prikazuje važne događaje u dugoj povijesti jedne od najljepših riječkih zgrada i važnog spomenika kulture.

U Guvernerovoj palači kao veliko finale cjelogodišnjeg obilježavanja 120 godina od njezine izgradnje, uz izmjene u stalnom izložbenom postavu, u atriju je postavljena instalacija dizajnerice Vesne Rožman „Lenta vremena“. Na njoj je ispisana povijest od 1892. godine kada se tražila lokacija na kojoj će Alojz Hauzman graditi palaču za guvernera Lajoša Baćanija pa sve do današnjih dana.

Otvarajući izložbu ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja dr. Tea Perinčić istaknula je kako je proteklih 120 godina bilo veoma turbulentno razdoblje u riječkoj povijesti, ali je unatoč tome palača ostala očuvana. „Guvernerova palača oduvijek je bila i bit će čuvar kulture i civilizacije nad gradom“, zaključila je Perinčić.

Organizatorica izložbe Denis Nepokoj, koja je povezla rad Muzeja sa Školom za primijenjenu umjetnost i njezinim učenicima, naglasila je da palača ipak najvažnija Riječanima jer je ona već 120 godina sastavni, neodvojivi dio života grada. „U njoj se snažnije nego igdje drugdje osjeća snaga vlasti, moć arhitekture i bogatstvo grada na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće“, rekla je Nepokoj.

Izražavajući zadovoljstvo sudjelovanjem u obilježavanju ove obljetnice, zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić rekao je kako će Guvernerova palača doći do svog punog izražaja i tijekom priprema za obilježavanje još jednog velikog događaja za Rijeku – Europske prijestolnice kulture.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić podsjetio je kako Županija, kao osnivač Pomorskog i povijesnog muzeja, kontinuirano ulaže u očuvanje zgrade i stavljanja.

Nakon razgledavanja izložbe, za posjetitelje se u Mramornoj dvorani održao se koncert višestruko nagrađivane muške i ženske klape Kastav.

Grad Rijeka