Povežite se s nama

Vijesti

Povodom Dana oslobođenja Rijeke na više lokacija položeni vijenci

Objavljeno

na

U povodu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma, predstavnici Grada Rijeke i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke položili su vijence na spomen obilježja na više lokacija na području grada Rijeke.

U prigodi 76. obljetnice oslobođenja Rijeke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, odavanju počasti poginulima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomenik oslobođenja na Delti, uz gradonačelnika Obersnela i zamjenike gradonačelnika Marka Filipovića i Nikolu Ivaniša, predstavnike Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Rijeke, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, vijence su položili i predstavnici MUP-a PU primorsko-goranske i drugih institucija te udruga i političkih stranaka.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prethodno je položio vijence kod Spomen-kosturnice na Trsatu i u Spomen-kosturnici na Trsatu.

Tijekom jutarnjih sati na spomenik Lubanj, podignut na jednoj od ključnih točaka velike bitke za oslobođenje Rijeke, na brdu Lubanj, čiji je vrh Pleš (499 m) najviša točka područja grada Rijeke, vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Zajedno s predstavnicima UABA grada Rijeke Filipović je položio vijence u spomen-kosturnici na Starom groblju Gornja Drenova kao i na Partizanskom groblju na groblju Kozala.

Bitka za Rijeku bila je jedna od najtežih na našem području u Drugom svjetskom ratu. Tijekom borbenih operacija, od 16. travnja pa do 3. svibnja, oslobođenja Rijeke poginulo je gotovo tri tisuće partizana 4. jugoslavenske armije. Uz pobjedu nad fašizmom, bitka za Rijeku i pobjeda u Drugom svjetskom ratu omogućila je konačno ujedinjenje Rijeke i Sušaka do tada neprirodno podijeljenih, Uz pobjedu nad fašizmom, bitka za Rijeku i pobjeda u Drugom svjetskom ratu omogućila je konačno ujedinjenje do tada neprirodno podijeljenih, Rijeke i Sušaka, s granicom  na Mrtviom kanalu.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram