Povežite se s nama


HNS je objavio imena svojih članova koji će se naći na listama Narodne koalicije za predstojeće parlamentarne izbore. Većih iznenađenja nije bilo. Stranački prvaci Vesna Pusić, Predrag Štromar i Ivan Vrdoljak našli su se na visokim mjestima u prvoj, trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici. Koalicijskim sporazumom, HNS-ovci su tako svoje ljude postavili na sedam tzv. “ulaznih mjesta.” Pokušat će HNS-ovci ugrabiti i još pokoji mandat putem preferencijskih glasova. Pogotovo u drugoj izbornoj jedinici gdje na osmom mjestu vreba Anka Mrak Taritaš, najpopularnija Milanovićeva ministrica.

Jedno od iznenađenja je postavljanje gradonačelnice Kraljevice, Nade Turine Đurić na četvrto mjesto u osmoj izbornoj jedinici. Rezultat je to preslagivanja na ljevici pri čemu su iz prošlogodišnje “Hrvaska raste” koalicije izbačeni laburisti, pa je mjesto glasne Nansi Tireli trebalo popuniti sličnim profilom poliričarke. Turina Đurić pokazala se idealnim rješenjem pa ćemo ju nakon 11. rujna gotovo sigurno vidjeti u saborskim klupama.

HNS- narodna koalicija

Na devetom će se mjestu, baš kao i na proteklim izborima, naći i perspektivni Andrej Poropat. Pokušat će Andrej ostvariti mnogo bolji rezultat od prošlogodišnjih 1930 preferencijskih glasova, no ulaskom Turine Đurić na listu njegove su šanse svedene na minimum. U saborske će klupe zasjesti tek ako Turina Đurić bude izabrana na neku izvršnu funkciju ili ako se bude pozvala na staru Obersnelovu o “nespojivosti funkcije gradonačelnika i saborskog zastupnika.”

U priloženoj tablici, plavim je označeno treće mjesto na listi  osmoj izbornoj jedinici koje će zasigurno zauzeti HSU-ov senator Silvano Hrelja. Ostala mjesta zauzet će SDP-ovci. Željko Jovanović nosit će listu, a Romana Jerković bit će njegova vjerna pratilja. Za ostala mjesta na ovoj listi u SDP-u traju “Igre prijestolja.” Za očekivati je da će lijeva koalicija osvojiti čak osam mjesta u riječko-istarskoj izbornoj jedinici pa će borba za saborsku plaću unutar SDP-a biti kudikamo zanimljivija nego izborna kampanja.

Jedno je sigurno, na listi će se naći političari bliski Zoranu Milanoviću. Poznavajući prilike u SDP-u, to je posljednjih godina jedini relevantan kriterij kojim se vrednuje politički uspjeh u SDP-u.