Povežite se s nama

Vijesti

Pravni fakultet u Rijeci obilježava 45. godišnjicu rada

Objavljeno

na
U sklopu obilježavanja 45. godišnjice pravnog studija u Rijeci, Grad Rijeka i Pravni fakultet potpisali su sporazum o suradnji.

Ugovor su potpisali dekanica Pravnog fakulteta Vesna Crnić-Grotić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Uvažavajući važnost povezivanja teorijskih i praktičnih znanja, ovim sporazumom Grad i Pravni fakultet potvrđuju potrebu i spremnost na zajedničko djelovanje, radi podizanja kvalitete obrazovnog sustava i unaprjeđenja rada jedinica lokalne samouprave.

Suradnja će se odvijati kroz različite aktivnosti, a osobito kroz povezivanje znanosti i prakse, održavanje zajedničkih edukacija, održavanje studentske prakse, provođenje zajedničkog istraživanja, razmjenu dobre prakse, integrirano rješavanje praktično-teorijskih problema, unaprjeđenje normativnih okvira te zajedničke ekspertize.

Čestitavši svim prošlim i sadašnjim djelatnicima Pravnog fakulteta na visokoj obljetnici, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako Grad Rijeka sa Sveučilištem u Rijeci, kao i sa njegovim sastavnicama, među kojima je i Pravni fakultet njeguje suradnju, koja je potpisivanjem sporazuma formalizirana.
„Kroz ovih 45 godina rada fakultet je pratio razvoj grada i promjene koje su se događale na državnoj razini, prilagođavajući svoje programe novonastalim okolnostima, stvarajući kvalitetne i tražene mlade stručnjake,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, izražavajući uvjerenje kako će Pravni fakultet i dalje biti jedan od dionika razvoja grada.

Osim s Gradom Rijekom, tijekom današnje svečanosti potpisani su sporazumi o suradnji i s Ustavnim sudom, Državnim odvjetništvom RH te Gradom Opatijom. Dekanica Crnić-Grotić istaknula je kako se potpisivanjem sporazuma o suradnji s nizom institucija želi pojačati prisutnost Pravnog fakulteta u neposrednom okruženju.

Pozdravne riječi uputili su i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te predsjednik Studentskog zbora Alex Sundać, a uz mnoge uzvanike svečanosti su prisustvovali i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Povijesni prikaz pravnog studija u Rijeci prikazao je prof. dr. sc. Željko Bartulović, prisjetivši se mnogih događaja, ali i ljudi uključenih u stvaranje Pravnog fakulteta u Rijeci.

Preteču Pravnog fakulteta predstavlja Centar za studij prava u Rijeci, koji je osnovan 1962. godine. U okviru Zajednice visokoškolskih ustanova Rijeke 1972. godine utemeljen je Osnivački odbor Pravnog studija u Rijeci, a osnivanje fakulteta ulazi u dugoročni plan razvoja visokoškolskih ustanova u Rijeci, što Skupština Općine Rijeka prihvaća u lipnju 2072. godine. Prva sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća Pravnog studija pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je 26. studenoga 1973. godine. Taj se datum danas obilježava kao dan Fakulteta.

Jedan od ključnih datuma u povijesti Fakulteta je 30. ožujka 1975., kada je donesena odluka o izdvajanju Pravnog fakulteta iz Centra ekonomskih znanosti. Tim činom Fakultet postaje visokoškolska ustanova u sklopu Sveučilišta u Rijeci. Od siječnja 1981. godine znanstvena i nastavna djelatnost izvodi se u novoj zgradi, u kojoj Fakultet djeluje i danas. Fakultet dobiva današnji naziv – Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 27. veljače 1991. godine.

Pravni fakultet u Rijeci 45 godina pravnog studija u Rijeci, koji se poklapaju s 45. godišnjicom djelovanja Sveučilišta u Rijeci, obilježava brojim domaćim i međunarodnim događanjima.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram