Povežite se s nama

Vijesti

Pred nama promjenjiv tjedan, za vikend prolazno zahladnjenje i kiša

Objavljeno

naProšli je vikend naše područje zahvatilo dašak zimskog vremena. Snijeg je lokalno u zaleđu Rijeke padao do 600 m.n.v,, zabijelio je Gorski kotar, a na Kvarneru je bilo i malo bure. Već početkom ovoga tjedna dnevne temperature su se brzo povisile, a snijeg se osim na vrhovima planina zadržao jedva dva dana.

Sinoptička situacija

Trenutna sinoptička situacija iznad Europe je dosta jednostavnija od prethodne. Na sjeveru kontinenta nalazi se veliko ciklonalno polje koje je povezano s ciklonom na zapadu Atlantika pa je tom cirkulacijom onemogućeno spuštanje hladnoga zraka sa Sjevernog pola te je otvoreno slobodno strujanje vlažnog i toplijeg zraka prema Europi. Na već poznatom mjestu kod Azora smjestila se anticiklona, a još se jedna manje izražena nalazi se na području Grenlanda te je povezana s anticiklonom kod Sjevernog pola.

Upravo će anticiklona kod Grenlanda biti ta koja će se kroz ovaj tjedan pokušati spojiti s Azorskom anticiklonom ne bi li time spustila hladniji zrak u niže geografske širine, a to će joj i uspjeti. Prilikom pomicanja glavne ciklone kod Skandinavije malo prema istoku, otvorit će se put za probijanje grebena anticiklone prema jugu do Azora, a prema središnjoj Europi će se započeti spuštati hladan zrak uz koji će se kod Francuske potencirati još jedna ciklona koja će odigrati glavnu ulogu u donošenju oborina našem području.

Ta nova ciklona će se pomicati prema području Alpa pri čemu će s južne strane jačati jugozapadno visinsko strujanje, a kako fronta bude napredovala prema jugu, odnosno našem području, tako će i ciklona zauzeti područje sjevernog Jadrana pa bi tijekom subote uzrokovala brzopoteznu, ali lokalno obilniju kišu uz naravno zahladnjenje po prolasku fronte, odnosno odmicanju ciklone.

Za sada je izgledno da neće dolaziti do velikih snjegopada, čak je upitno da li će i naseljeno područje Gorskoga kotra zabijeliti, no vrhovi gorja su manje upitni. Hladan zrak ovoga puta ne bi trebao biti toliko izražen kao prethodni pa bi šteta u poljoprivredi trebalo biti dosta manje. O eventualnim promjenama vremena za vikend bit će dodatna najava.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda na čitavom području do sredine dana pretežno vedra, a zatim slijedi postepen nailazak naoblake pa će prevladavati umjerena naoblaka, a navečer i potpuna kada postoji mogućnost za lokalnu slabu kišicu, ponajviše na jugu Kvarnera. Zapuhat će slabo jugo, u gorju slab, navečer i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

četvrtak već od jutra slijedi postepeno razvedravanje, ali ne i potpuno pa će ostatak dana proteći uz umjerenu naoblaku uz duža sunčana razdoblja. Vjetar slab promjenjiva smjera, od popodne u gorju slijedi jačanje jugozapadnjaka na umjeren. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno stupanj dva više ili niže, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Petak na čitavom području oblačan, popodne i navečer moguća je slaba povremena kiša, osobito u zaleđu Rijeke i istočnim predjelima Gorskoga kotara. Jugo će na Kvarneru jačati na jako, lokalno s olujnim udarima, a u gorju jugoistočnjak slične jačine. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, na jugu Kvarnera do 16°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Subota nestabilna, uz oblake i kišu koja navečer može biti i obilnija, bit će popraćena uz jako jugo i jugozapadnjak. U noći na nedjelju slijedi prolazak fronte pa bi po vrhovima gorja palo i malo snijega, a ubrzo zatim zapuhat će bura pa slijedi prestanak oborina i postepeno razvedravanje uz niže jutarnje temperature, javlja RiMeteo.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže