Povežite se s nama


U petak, 06. srpnja, na Kastafskom kulturnom letu nastupio je jedan od najvećih kantautora s područja bivše Jugoslavije Zvonko Bogdan. Svojom pojavom uzbudio je uspavale kvarnerske glazbene duhove, a najbolji dokaz za to je rasprodana Crekvina. Taj pomalo antički ambijent vrlo je inspirativno djelovao na Zvonka Bogdana, što je on uzvratio oduševljenoj publici. Pratilo ga je sedam tamburaša, od kojih je nekolicina svirala uz legendarnog Janiku Balaža. Stanoviti tamburaški orkestar je službeni TO radio – televizije Novi Sad, nekada, radio – televizije Vojvodine.

Zvonko Bogdan je veliki umjetnik i skroman čovjek, kada ima koncert dođe ujutro, nakon toga održi probu odjeven u jednostavni ribarski prsluk, a navečer otpjeva gotovo tri sata programa. Iako je već u poodmakloj životnoj dobi on dođe stane i otpjeva, po Cezar maksimi veni – vidi – vici, Zvonko stoji tri sata na pozornici i pjeva bez potrebe da popije vodu ili obriše znoj s čela. Pjevačka poza je njegov amblem raspoznavanja, stoji ravno i malo se kreće pozornicom a na vrhu iz usta izlazi predivan glas odjeven u perfektnu legatto frazu uz povremene naglašenosti na aplikaturi. Svaku pjesmu prati priča koja ju povijesno kontekstualizira oduševljava Bogdanova erudicija i kolekcionarski zanos a prije svega ljubav prema autentičnoj melodiji. Veliki je zagovornik Bunjevaca i bunjevačke ikavice koja polako ali sigurno izumire, svojevrsni hommage tom narječju donio je u pjesmi „Ova pisma refren nema“.

Prema mom osobnom dojmu na svakom koncertu Zvonka Bogdana najemotivniji moment je izvedba pjesme „Već odavno spremam svog mrkova“ (mrkov je konj op. a.) u tu pjesmu Zvonko nas ovako uvede: „Sve one pisme, pjesme i pesme koje sam pjevao i koje sam sam napisao, uvik su bile vezane za određene ljude za određeno vrime i za određene događaje. Kada me mati tamo 76 – te godine probudila i rekla mi jednu od najtužnijih vijesti u mom životu tada sam napisao ovu pismu…“ na to se nadoveže predivna izvedba „Već odavno spremam…“ što uvijek izmami suze na oči. Poznati su i spletovi pjesama koje Zvonko pjeva iako ih ima ukupno tri koje drži na repertoaru u Kastvu nije pjevao najpoznatiji („Kraj jezera“, „Fijaker stari“…) ali je onaj koji počinje s „Golubice bijela“ što je publiku gotovo diglo na noge. Koncerti koje Zvonko redovito, svake godine, održava u Lisinskom možda su produkcijski jači i programatski bogatiji (na programu ima i sevdalinki) ovaj naš u Kastvu je imao više duše a i jače je Zvonka dojmio.

Svaki njegov koncert ima neki naslov, ovaj ga nije imao, možda bi bilo efektnije da ga je imao ali nema veze. Otpjevao je i famoznu „Hej salaši…“ u kojoj čujemo jedan od najvažnijih stihova za duhovnu opstojnost Bunjevaca i njihovog narječja i pjesama „Pivajte ih još puno godina/Vaša j’ grana mala ali fina.“ Vrhunac večeri i meni osobno najveće iznenađenje večeri bio je trenutak kada je zvonko otpjevao pjesmu „Od Sušaka Pa Do Lipe Boke“ na koju se nadovezala „Da nije ljubavi“ to je publiku bacilo u trans a i ono šte „vojvođanski Sinatra“ rekao prije pjesme, „Niti jedan nastup kada smo 70 – tih godina nastupali po kafanama nije mogao završiti bez ove pjesme“.

Na kraju posebne čestitke organizatorima, što se netko konačno domislio dovesti Zvonka Bogdana na Kvarner, jer obzirom na količinu ljudi koja je bila na koncertu interes itekako postoji. Još jednom bravo za organizaciju na čelu s Hani Mohorovičić Srdoč. 27. Kastafsko kulturno leto nudi tijekom cijelog ljeta mnoštvo kulturnih događaja koje se isplati posjetiti, svi koji mogu neka to i učine, neće požaliti.

Sada slijedi Festival gitare koji se održava u sklopu 27. Kastafskog kulturnog leta. Pa prenosimo priopćenje za medije o Festivalu gitare.

„Otvaranje 22. Festivala Gitare u Kastvu bit će u ponedjeljak 09.07.2018.; tog dana počinje već tradicionalna glazbena radionica za gitariste i ostale glazbenike pod vodstvom umjetničkog direktora festivala Zorana Majstorovića, a navečer će se u crkvi Sv.jelene Križarice s početkom u 21h održati koncert ponajboljeg hrvatskog klasičnog gitarista mlađe/srednje generacije, Splićanina Petra Čulića. Glazbena radionica je namijenjena gitaristima svih uzrasta i stupnjeva predznanja, ali i drugim instrumentalistima i pjevačima koji žele proširiti svoje glazbeno znanje. Održavat će se u Gradskoj loži u Kastvu u terminima ponedjeljak 09.07. – četvrtak 12.07. od 10h-12h i 14h-16h, te u petak 13.07. od 10h-14h uz završni koncert polaznika u 14h također pod Gradskom ložom. U daljnjem programu Festivala gitare u utorak 07.08. na Crekvini nastupaju ponajbolji austrijski gitarist Michael Langer, profesor na „Anton Bruckner University“ u Linzu i na „University of Music and Arts“ u Beču te dobitnik nagrade Best Acoustic Fingerstyle Guitarist koju dodjeljuje slavni časopis Guitar Player, zajedno sa fantastičnom austrijskom gitaristicom Sabine Ramusch. Završni koncert biti će također na Crekvini u ponedjeljak 27.08. u 21h i tada će nastupiti japanska mezzosopranistica Akiko Kozato zajedno sa slavnim talijanskim gitaristom Walterom Lupijem izvodeći program baziran na japanskoj tradicionalnoj glazbi. Akiko živi u Milanu i djeluje u poznatom teatru La Scala, a Walter je u svojoj više od 30 godina dugoj koncertnoj karijeri svirao širom svijeta, a bavi se i podučavanjem gitare s naglaskom na njegovu osobnu tehniku sviranja nazvanu “flatfinger”.“