Povežite se s nama

Mozaik

Predavanje u Gradskoj knjižnici Rijeka: “5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude – pogled nezavisnih znanstvenika”

Objavljeno

na


U Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka u ponedjeljak 6. srpnja u 18 sati bit će održano predavanje prof. dr. sc. Ivice Orlića “5G mreža i utjecaj na zdravlje, istine i zablude – pogled nezavisnih znanstvenika na štetnost mobilnih mreža.” Sudjelovanje na predavanju je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr.

Mobilni su telefoni postali stvar svakodnevice i bilo bi teško zamisliti život bez tih zgodnih uređaja. Uvukli su se u svaku poru naših života. Tražimo sve više, a industrija nam to daje. Zvuči kao ”win-win” situacija – svi zadovoljni i sretni! Je li tome baš tako?

Tema je kontroverzna – među ljudima postoji velika zabrinutost. Kuloarima kruže glasine o štetnosti zračenja, šire se teorije zavjere koje povezuju 5G mrežu s Covid-19 virusom i slično. S druge strane, čitamo kako su to sve gluposti, kako teoretičari zavjere uvijek ”napuhavaju” stvari i dramatiziraju. Što je od toga istina, a što su urbane legende koje šire ultra-lijevi ili ultra-desni teoretičari zavjera?

Prof. dr. sc. Ivica Orlić je eksperimentalni nuklearni fizičar s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom i zna podosta o zračenjima, o tehnologijama i utjecaju zračenja na ljudsko tijelo pa ga prijatelji često pitaju što misli o tome, što je tu istina, a što su nategnute poluistine? Stoga je, na njihovu inicijativu, a i iz osobne znatiželje, ”zaronio” u tu problematiku i tijekom posljednjih par mjeseci prolistao i pročitao stotine znanstvenih radova na tu temu.

Čitajući znanstvene radove stekao je opći i relativno dobro balansirani dojam o utjecaju tih nevidljivih, ali sveprisutnih zračenja kojima smo, htjeli mi to ili ne, danonoćno izloženi i to u svakom pa i najintimnijem kutku naših domova i ureda. Na osnovu svih tih saznanja odgovorit će na sljedeća pitanja:

Što je to mikrovalno zračenje i koja je razlika između 3G, 4G i 5G mreža?
Koja je infrastruktura potrebna za 5G mreže te što dobivamo, a što gubimo s 5G mrežom?
O štetnosti mikrovalnog zračenja na naše zdravlje i općenito na naš okoliš, a posebno na pčele?
I na koncu, ono najvažnije, ako već ne možemo bez tih malih zgodnih ”igračaka”, što učiniti da bi se što bolje zaštitili od štetnih utjecaja?

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram