Povežite se s nama

Tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sastala se sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnicima i načelnicima Gorskog kotara. Posjetila je i Grad Vrbovsko i Željezničko tehničku školu te Željezničku postaju u Moravicama.

U Delnicama se sastala s predstavnicima gradova i općina Gorskog kotara i tom prigodom istaknula je kako se država mora snažnije angažirati za pomoć područjima poput Gorskog kotara i za decentralizaciju: “U potpunosti sam za decentralizaciju –  fiskalnu i naravno u spuštanju ovlasti na jedinice lokalne samouprave. Ali isto tako onim jedinicama koje se trenutno bore s uvjetima života treba pomoći i od strane centralne države.  Posebno se trebamo više angažirati i puno bolje iskorištavati fondove EU za regionalni razvoj te kohezijske fondove” izjavila je  Grabar Kitarović.

“Predsjednica je postala glasnogovornik Gorskog kotara i decentralizacije, a što je sasvim logično jer je Predsjednica odrasla na mjestu spoja primorskog i goranskog dijela naše Primorsko-goranske županije”, izjavio je župan Zlatko Komadina nakon sastanka u Delnicama te nadodao kako vjeruje da će se glas Predsjednice sigurno čuti dalje nego što se čuje glas predstavnika lokalne i regionalne samouprave. “Svi modeli su dani, svi izračuni su jasni. Gorski kotar je jedino mjesto Hrvatskoj gdje ljudi 100% žive u planinskom području”, zaključio je Komadina.

Svoj posjet Županiji predsjednica je završila obilaskom Općine Jelenje te sudjelovanjem na svečanoj sjednici povodom Dana sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke koja je održana u HNK Ivana pl. Zajca, o čemu ćemo detaljnije izvijestiti nešto kasnije.