Povežite se s nama

Vijesti

Predsjednica Republike dodijelila Povelju RH Trsatskom svetištu

Objavljeno

naU povodu blagdana Male Gospe predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u petak 6. rujna u Uredu Predsjednice Povelje Republike Hrvatske nacionalnim i biskupijskim marijanskim svetištima za koja je kazala kako u našem narodu imaju posebno duhovno značenje i važnost za svakog katoličkog vjernika i za cijelu povijest marijanskih pobožnosti, stoji u priopćenju Ureda Predsjednice RH.

„Ova priznanja koja danas dodjeljujem nacionalnim i biskupijskim svetištima zahvala su svim naraštajima graditelja, čuvara i promicatelja naših marijanskih svetišta za očuvanje vjere i privrženosti hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji te kao poticaj za istu ustrajnost i ohrabrenje da održimo duhovno blago vjere, koje nam je milošću Božjom dano kako bismo imali život i budućnost u svojoj Domovini“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju stoljetnog svetišta kao nacionalnog duhovnog i kulturnog nasljeđa u kojem hrvatski narod iskazuje svoje poštovanje i traži zagovor i milost Majke Božje, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Svetištu Majke Božje Trsatske. Povelju je primio gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić. Događaju su nazočili: u ime riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića biskupski vikar mons. dr. Matija Matičić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak i voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić.

Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta u kojem hrvatski narod stoljećima iskazuje štovanje Majke Božje nalazeći utjehu, mir te osobni i domovinski zagovor u svojim molitvama. Za izniman višestoljetni doprinos njegovanju marijanskih blagdanskih svečanosti u hrvatskoj nacionalnoj i vjerskoj kolijevci, čuvaru povijesnog, kulturnog i vjerskog nasljeđa, dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske Prasvetištu Gospe od Otoka, Solin. Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju stoljetnog svetišta u kojem hrvatski narod iskazuje zahvalnosti Gospi za pomoć u obrani Domovine te za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog nasljeđa kroz stoljeća Svetištu Gospe Sinjske. Povelju Republike Hrvatske predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta koje je njegovanjem marijanskih pobožnosti stoljećima čuvalo kršćanski identitet hrvatskoga puka u Slavoniji te pružalo nadu i utočište kroz ratna razaranja u čvrstoj vjeri zagovora Djevice Marije u slobodu i povratak svoga naroda u svoje domove.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta koje je njegovanjem marijanskih pobožnosti stoljećima čuvalo kršćanski identitet hrvatskoga puka u Slavoniji te pružalo nadu i utočište kroz ratna razaranja u čvrstoj vjeri zagovora Djevice Marije u slobodu i povratak svoga naroda u svoje domove, dodijeljena je Svetištu Gospe Voćinske.

Zahvalnu riječ Predsjednici izrekao je rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Istaknuo je da su na poseban način svetišta, kroz svoju bogatu i bremenitu povijest, imala važnu ulogu u očuvanju i izgrađivanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda. “Koliko se samo važnih susreta, kongresa, velikih euharistijskih slavlja održavalo u našim svetištima, a svi su oni ostavili dubok trag na identitet našega naroda. Jednom je prilikom sv. Ivan Pavao II rekao da je poljski narod u Čenstohovi uvijek bio slobodan. To bismo i mi mogli reći. U Sinju, Solinu, Trsatu, Voćinu, Mariji Bistrici hrvatski je narod uvijek bio slobodan. Pa čak i onda kada su zbog rata ili drugih strahota vjernici morali napusti svoja svetišta, njihova ih je Majka pratila u izbjeglištvu.Takav predivan primjer Marijine prisutnosti imamo iz Aljmaša. Poštovana gospođo predsjednice, u ime svih Marijanskih svetišta koji su danas primili povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju stoljetnih Marijanskih svetišta i za očuvanje kulturnog nasljeđa, od srca Vam zahvaljujemo i poručujemo da ćemo i dalje po primjeru Blažene Djevice Marije služiti svakom čovjeku i otvorenih ruku primati svakog hodočasnika.”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram