Povežite se s nama

Kultura

Predstava Proslavimo kinesku novu godinu

Objavljeno

na
U ponedjeljak, 9. veljače 2015. godine, u 19.30 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, održat će se predstava Sretna Kineska nova godina, povodom najvećeg kineskog praznika Kineske Nove godine – praznika proljeća. Predstavu organiziraju Veleposlanstvo NR Kine u Republici Hrvatskoj i Grad Rijeka.

Predstavu čini posebni kineski akrobatski, operni i plesni scenski program u izvedbi Akrobatske skupine iz Daliana, grada u kojem je jedna od najznačajnijih kineskih luka, a s kojim Rijeka njeguje prijateljsku suradnju od 2006. godine.

Kineska Nova godina ili Blagdan proljeća, najvažniji je i najsvečaniji blagdan u Kini, a simbolizira početak nove godine po kineskom lunarnom kalendaru i dolazak proljeća. Kineska nova godina ne počinje 1. siječnja po gregorijanskom kalendaru kao u većini zapadnih zemalja, već obično pada u siječnju ili veljači, svake godine na drugi dan. Ovogodišnji Blagdan proljeća počinje 18. veljače te će u Hrvatskoj biti obilježen posebnim programom proslave. Tako će u Rijeci, u HNK Ivana pl. Zajca, u organizaciji Kineskog veleposlanstva i Grada Rijeke, u ponedjeljak, 9. veljače u 19. 30 sati biti izveden poseban akrobatski, operni i plesno-scenski nastup pod nazivom “Sretna kineska Nova godina”, u izvedbi Akrobatske trupe Dalian iz Kine. Tako će svi oni koji su uspjeli doći do besplatne ulaznice imati priliku osjetiti atmosferu kineske Nove godine i upoznati se s barem djelom kineske tradicionalne kulture.

Akrobatska trupa Dalian iz Kine, osnovana 1951, a s kojim je grad Rijeka pobratimljen, jedna je od najboljih akrobatskih trupa iz Kine koja uživa međunarodni ugled. Njezin je ravnatelj, g. Qi Chunsheng, ugledni umjetnik i potpredsjednik Kineskog akrobatskog udruženja, nacionalne organizacije u Kini koja okuplja akrobatska udruženja na vrhunskoj razini. Trupa je članica Kineskog akrobatskog udruženja, a broji tristo vrhunskih akrobatskih umjetnika koji su svojim brojnim nastupima oduševili u više od 60 zemalja i regija diljem svijeta, osvojivši preko 200 domaćih i međunarodnih nagrada.

Inače, 2015. godina je po kineskom horoskopu godina Koze (ponekad se prevodi kao godina Ovce).  Kineski horoskop pripada među najstarije horoskope, a početak toga seže u daleku prošlost. Prema jednoj od legendi, Buda je pred smrt pozvao sve životinje na ispraćaj,  dok druga legenda kaže da ih je pozvao na proslavu Nove godine. Odazvalo se samo tih 12 životinja te su došli po redu. Kako bi nagradio njihov dolazak, Buda je svaku godinu nazvao po jednoj od tih životinja.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže