Povežite se s namaTehnički fakultet u Rijeci može se pohvaliti brojnim inovacijama svojih studenata koji su stečeno znanje uspjeli praktično i kreativno primijeniti kroz svoje izume. RITEH Waterbike Team osnovan je 1999. godine od grupe studenata Tehničkog fakulteta, a od 2009. godine projekt se odvija bez prestanka.

Tim djeluje u prostorima Tehničkog fakulteta, gdje se bavi projektiranjem i izradom vodocikla. Kako smo saznali od samog tima, sredstva za rad prikupljaju samostalno putem sponzorstava i donacija, a članovi tima ujedno su i volonteri na projektu.

Što je to vodocikl?

Radi se o plovilu koje se pokreće isključivo na nožni pogon, a ograničenja gotovo da i nema, ona se uglavnom odnose na duljinu. Naime, duljina mora biti do maksimalno 6 metara i plovilo mora biti pokretano snagom nogu, sve ostalo prepušteno je studentima na maštu. Tim trenutno u svojoj kolekciji ima dva vodocikla, a to su Kajzer koji se kreće brzinom od 6 čvorova i Šijun čija je brzina 9 čvorova.

Cilj ovog složnog i vrijednog Waterbike teama je sudjelovanje na Međunarodnoj regati vodocikala. Međunarodna regata vodocikala postoji od 1980. godine, to je natjecanje koje je namijenjeno u prvom redu studentima brodogradnje, kako bi znanje koje su stekli mogli praktično primijeniti, ali naravno to ne znači da nije dopušteno sudjelovanje studentima drugih smjerova i struka kao što su elektrotehnika, računalstvo, strojarstvo i ekonomija. Tako mnogi timovi imaju raznolikost smjerova, što ih čini uspješnijima u razmjeni ideja i konačnim ostvarenjima.

Domaćin ovog natjecanja u 2013. godini bio je Grad Rijeka, a pored RITEH water team-a sudjelovali su i predstavili su se i brojni timovi iz Rusije, Austrije, Njemačke i Poljske. Regata se sastoji od 7 disciplina koje imaju za cilj provjeriti mogućnosti i kvalitetu plovila te sistemom bodovanja proglasiti tim s najboljim karakteristikama plovila.

U akademskoj godini 2015/16 tim je ostvario zapažen uspjeh na regati u Beču, gdje su osvojili 4. mjesto u generalnom poretku te 2. mjesto u kategoriji naprijed-nazad.

Ove godine kreću u poboljšanje vodocikla Šijun, a time i po nove timske uspjehe i pozivaju sve zainteresirane studente svih smjerova i fakulteta da im se pridruže i steknu zanimljivo iskustvo u timskom radu na pojedinom području.

Zainteresirani se mogu javiti na mail adresu ritehwaterbike@gmail.com ili putem Facebook stranice www.facebook.com/RitehWaterbikeTeam.

Mi im ovim putem želimo puno uspjeha u ostvarenju njihovih ciljeva i da kreativnošću, energijom i znanjem uljepšaju svijet u kojem živimo.

Marketing