Povežite se s nama






Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture Emina Višnić sa suradnicima, u srijedu poslije podne predstavili su u Beču, u Austriji projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Predstavljanje je održano u Uredu Saveznog kancelara Republike Austrije u Beču, u organizaciji Grada Beča i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču te tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. i Grada Rijeke.

Ova je manifestacija održana u okviru Austrijsko-hrvatske kulturne godine koja je 14. veljače 2017. službeno otvorena u Beču i koja će poslužiti kao poligon za jačanje kulturnih i drugih veza dviju prijateljskih zemalja.

Predstavljanju su prisustvovali brojni austrijski uglednici iz političkih, kulturnih i poslovnih krugova, a okupljenima se, uz gradonačelnika Obersnela i članove riječke delegacije, uvodno obratio i Michael Rendi, šef Kabineta Saveznog ministra za umjetnost i kulturu u Beču.

Uoči predstavljanja projekta, gradonačelnik Obersnel susreo se s gradonačelnikom Beča Michaelom Häuplom. Sastanku je, uz suradnike gradonačelnika Obersnela i gradonačelnika Häupla, prisustvovala i hrvatska veleposlanica u Beču Nj.E. dr.sc. Vesna Cvjetković.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji na kulturnim projektima vezanim uz program Rijeke kao Europske prijestolnice kulture te na projektima u funkciji daljnjeg razvoja Rijeke kao “pametnog grada”.

Tema razgovora bile su konkretne mogućnosti za suradnju dvaju gradova u području kulturne i umjetničke suradnje i razmjene, profesionalnog usavršavanja u kulturi i umjetnosti te kreativnim industrijama, prijenosa dobrih praksi u izgradnji kulturnih politika i u području održivog urbanog razvoja.

Također, razgovaralo se o konceptu “pametnih gradova”, a u tom području će Beč i Rijeka razmjenjivati svoja iskustva u najboljim praksama što će uključiti i edukaciju djelatnika Grada Rijeke i Centra kompetencija za pametne gradove – Smart RI kao i zajedničku prijavu projekata na EU programe namijenjene tom području.