Povežite se s nama

Na press konferenciji, organiziranoj 27.6.2016. u Kastvu, povodom najave programa 25. Kastafskog kulturnog leta, sudjelovali su Irena Gauš, predsjednica Udruge; Ivica Lukanović, gradonačelnik Kastva te Jelena Milić, producentica festivala.

Irena Gauš zahvalila se medijima koji već godinama vjerno prate Kastafsko kulturno leto. Sa zadovoljstvom sudjeluje u predstavljanju ovogodišnjeg 25. izdanja festivala vjernim posjetiteljima i posjetiteljicama, ali i onima koji će to tek postati. Sigurna je da će program zadovoljiti potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike te kako će se na pravi način obilježiti ova važna obljetnica. Istaknula je kako program ovogodišnjeg festivala nudi šarenu žanrovsku lepezu te razne umjetničke forme i sadržaje, a traje od 01. srpnja do 26. kolovoza, kada će, već tradicionalno, Kastafsko kulturno leto zatvoriti popularni Čansonfest. Pozvala je sve da postanu gošće i gosti Kastva i Kastafskog kulturnog leta.

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović pozdravio je sve prisutne i rekao nekoliko riječi o počecima Kastafskog kulturnog leta, tradiciji festivala, bogatoj produkciji kulturnih sadržaja u Kastvu te važnosti Kastafskog kulturnog leta. Poželio je Kastafskom kulturnom letu još mnogo uspješnih festivalskih sezona i nastavak plodne suradnje s Gradom.

Jelena Milić izrazila je želju za dobrom suradnjom s medijima te zahvalila na dosadašnjoj suradnji. Izrazila je svoje zadovoljstvo i istaknula kako se ponosi sudjelovanjem na ovom važnom projektu koji traje već četvrt stoljeća. Ističe kako je koncept kojim se organizacija vodila kao modelom za obilježavanje ove značajne obljetnice svojevrsno referiranje na sva dosadašnja izdanja festivala. S ciljem da se prisjetimo svih Leta iza nas i bogate festivalske povijesti, ove će se godine ponoviti gostovanja koja su ostala trajno ubilježena u kolektivnoj memoriji kastavki i kastavaca, ali i svih ostalih posjetiteljica i posjetitelja festivala.

Uz program koji se „reprizira“, ove se godine unose i posve nove koncepcije te umjetnici koji svojim nastupom i stilom postižu odmak od uobičajenog. Ističe kako je organizacija posebno ponosna na novi projekt Ritam dvorišta koji u kastavsku gradsku jezgru, točnije na najljepše „skrivene“ lokacije kastavskih dvorišta, donosi seriju jazz koncerata za opuštene ljetne večeri i druženja sa glazbenicima i domaćinima – susjedima. Međutim, mnogo je imena i izvođača za koje smo ponosni što su opet s nama u Kastvu pa valja dodatno potcrtati nastup gitarista Tommyja Emmanuela, međunarodno proslavljene gitaristice Ane Vidović, dive Josipe Lisac s gošćama, povratak Lele Margitić i Pere Kvrgića, Vilima Matule kao Münchhausena, Ksenije Prohaske u ulozi Marlene Dietrich i mnogih drugih čija se veza s Kastvom rodila u proteklih 25 godina.

Ovogodišnji program čini jednu koherentnu cjelinu koja ima dodira s klasičnim i tradicijskim izričajem, umetnutim u suvremenu perspektivu i umotanim u svježe izdanje festivala, spremno za novih četvrt stoljeća. Upravo takav program bit će interesantan široj publici, jer za svakoga će se pronaći ponešto, a visoka kvaliteta odabranih programa, izvođača i umjetnika, jamči nezaboravan i jedinstven kulturni doživljaj. Valja dodati kako će tom doživljaju doprinijeti i obnovljena Crekvina, još impozantnija i spremna da u novom ruhu ugosti brojnu publiku i umjetnike.

“Ono po čemu se Kastafsko kulturno leto oduvijek isticalo jest nastojanje da je svaki gost ili gošća, bilo da je riječ o izvođačima ili publici, primljen uz jednako gostoprimstvo, jer uz takav se pristup svi gosti rado vraćaju. Upravo taj standard želimo zadržati i biti po njemu prepoznatljivi, a dokaz da je ljestvica podignuta visoko upravo je brojka koja stoji ispred ovogodišnjeg izdanja festivala”, istaknula je Jelena Milić.

Program 25. KKL-a započet će 01. srpnja u 19 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje i uz prigodni nastup GD Spinčići i Ženske klape Kastav, nakon čega će uslijediti zajedničko fotografiranje i rezanje slavljeničke torte u Gradskoj loži. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će sjajni Vili Matula u bezvremenskoj predstavi Münchhausen, a prije same predstave naše posjetitelje i posjetiteljice očekuje još jedno iznenađenje prigodom obilježavanja 25. izdanja festivala.

Dramski program ovogodišnjeg festivala donosi neka od najpoznatijih glumačkih imena Hrvatske i predstave koje uživaju kultni status, tako nam odmah nakon otvorenja i Münchhausena, već u nedjelju 3. srpnja u goste dolaze Lela Margitić i Pero Kvrgić s predstavom Stilske vježbe. Nedugo nakon, 15. srpnja na Crekvini izvest će se poslastica zagrebačkog teatra EXit, predstava SHAKespeare na EXit, a već 17. srpnja očekuje nas gostovanje mladih riječkih glumačkih snaga (studentice i studenti Glume i medija na Sveučilištu u Rijeci) u predstavi Stranac koja žestoko progovara o aktualnom društveno-političkom kontekstu. U nedjelju, 24. srpnja, gostuje Rakan Rushaidat s urnebesnom i dirljivom pričom u predstavi Ja, Tata!. Prva polovica kolovoza (12. kolovoz) donosi glazbeno-dramsku predstavu Ksenije Prohaske koja će utjeloviti Marlene Dietrich, jednu od najkarizmatičnijih zvijezda filma i pozornice. Posljednji dramski program ovoga ljeta jest predstava Žene u crvenom (21. kolovoza), bogata žanrovska riznica s neponovljivom Verom Zimom u glavnoj ulozi.

Glavna tema ovogodišnjeg glazbenog programa su suradnje i odmak od uobičajenog. Otvaranje glazbenog programa 8. srpnja, obilježit će koncert vinilnog DJ-a Dr. Smeđeg Šećera i Glazbenog društva Spinčići. Božo Vrećo, respektabilni izvođač sevdaha 22. srpnja pružit će jedinstveno koncertno i scensko iskustvo svim posjetiteljima i posjetiteljicama, a ekstravagantna Josipa Lisac 29. srpnja ugostit će kantautorice Lovely Quinces, Luce i Dinu Rizvić. Glazbeni spektakl Primorska noć, oduševit će ljubitelje primorske pjesme 14. kolovoza, dok na kraju ljeta, točnije 19. kolovoza, Atma Mundi Ensemble, Matija Dedić i Francesco Bearzatti vode na veliko glazbeno putovanje svijetom te predstavljaju novi studijski uradak, na kojemu je ostalo ubilježeno gostovanje velikog Arsena Dedića.

Izbor izvođača Festivala gitare prilagođen je istančanom ukusu glazbenih sladokusaca, a ovogodišnje izdanje predstavlja svojevrsnu krunu 25. KKL-a. Prvoga dana Festivala (1. kolovoza) nastupaju zagrebački indie bluzer Bebé Na Volé, jedna od najprepoznatljivijih pojava hrvatske nezavisne scene te beogradska indie atrakcija Stray Dogg. Vrhunac festivala predstavlja koncert ponajboljeg svjetskog gitarista Tommyja Emmanuela, prije kojeg će nastupiti Damir Halilić Hal (2. kolovoza). Ljubitelji klasične gitare, u umijeću sviranja uživat će na koncertu Ane i Viktora Vidovića te višestruko nagrađivanog gitarista Darka Jurkovića (3. kolovoza).

Najranija dob uvelike utječe na buduće sposobnosti i afinitete djeteta, a edukativnim sadržajem kroz dječje predstave, nastoji se upoznati mališane sa svijetom kazališta i kulture. Nagrađivana glazbena predstava Bremenski svirači (9. srpnja) i predstava Drvo ima srce (24. kolovoza) uljepšat će i razveseliti ljeto, a pozvani su mali i veliki.

Filmski program omogućen je kroz sudjelovanje u projektu Kino Mediteran. Riječ je o putujećem kinu čiji je glavni cilj vraćanje kino repertoara u gradove diljem Hrvatske gdje su kina odavno zatvorena ili ne postoje. Nagrađivani brazilski naslov Druga majka, francuski film Sve što dolazi i talijanska drama Iščekivanje s Juliette Binoche u glavnoj ulozi prikazivat će se na filmskom platnu Crekvine od 9. do 11. kolovoza.

U sklopu 4. Dana književnosti obilježit će se i 150. godišnjica kastavske Čitalnice. Tako će se 5. srpnja održati prigodna večer posvećena zavičajnoj književnosti uz lokalne autore te brojne zanimljive gošće i goste, a istog dana, u suradnji s Udrugom PaRiter prezentirat će se i Živa knjižnica, projekt u kojem su „ljudi knjige a priče nisu fikcija“. Dani književnosti će u drugom programskom bloku, pod vodstvom Nikole Petkovića, 16. srpnja ugostiti poznatog novinara, televizijskog voditelja i autora Aleksandra Stankovića.

Ritam dvorišta naziv je novog projekta i koncepta Kastafskog kulturnog leta. Utorci u mjesecu srpnju i kolovozu rezervirani su za druženja u ležernoj atmosferi najljepših kastavskih dvorišta. Publika će tom prigodom svakog utorka na drugoj kastavskoj lokaciji moći uživati u posebnim glazbenim nastupima uklopljenima u posebne ambijente. 12. srpnja, u dvorištu Kuće Gmajnički gostuje duo Trio Minus One, 19. srpnja u dvorištu Vikotove bačvarije Spart Jazz Quartet, 26. srpnja Alba&Leo na Žudiki, dok 16. kolovoza na Peline dolazi pulski jazz sastav You Can’t Stop PuBop. 23. kolovoza, na Trgu Istarske vile, nastupit će Lela & Joe Kaplowitz.

Za sve zainteresirane organizirane su besplatne višednevne radionice te edukativni sadržaji za najmlađu publiku. Radionica sviranja gitare (od 30. srpnja do 3. kolovoza) održat će se pod vodstvom glazbenika Zorana Majstorovića, a polaznike radionice glume (od 9. kolovoza do 11. kolovoza) mentorirat će dramska pedagoginja Simona Dimitrov Palatinuš. Edukativni program Male tajne za sretne njuškice održat će se 9. srpnja, prije dječje predstave Bremenski svirači, u suradnji s Društvom za zaštitu životinja Rijeka.

Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: koncert Zdenke Kovačićek i Branka Bogunovića Pifa (13. srpnja), 9. Kastav Blues Festival (6. kolovoza) i 12. Čansonfest (26. kolovoza).

Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su sve dječje predstave, radionice, filmovi i koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.

Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u centru Kastva (otvoren svakim danom od 16 do 21 h osim nedjelje), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Antikvarijat Ex libris, Caffe bar Nad Urom), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se dobiti na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.

Festival se otvara 01. srpnja u Kastvu uz slavljenički program koji započinje u 19:00 sati na Trgu Matka Laginje te u 21:00 sat na Crekvini, gdje će službeni program festivala otvoriti Vilim Matula predstavom Münchhausen.