Povežite se s nama

Vijesti

Predstavljen program 80. obljetnice stradavanja Lipe

Objavljeno

na


U Memorijalnom centru Lipa pamti predstavljen je višednevni program 80. obljetnice stradavanja sela Lipa kada je 30. travnja 1944. pobijeno 269 seljana od čega 121 dijete, a selo spaljeno. Jedno od najvećih stradavanja civila na ovom području obilježava se nizom događanja čiji je centralni dio komemoracija u utorak, 30. travnja u 17.00 sati.

Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine, istaknula je važnost Memorijalnog centra rekavši da smo u Lipi da prenesemo poruku kako je važno zalagati se i glasno govoriti o važnosti mira i sigurnosti.

“Velika tragedija 269 stradalih Lipljana utkana je u krvotok ovdašnjih ljudi, a ovaj Memorijalni centar je trajni podsjetnik na ovaj strašni događaj. Osamdeseta obljetnica je prigoda da se naše poruke mira i borbe protiv zla čuju još glasnije”, istaknula je pročelnica Duraj.

Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji, rekao je kako se zahvaljujući obnovi Memorijalnog centra Lipa pamti neprekidno obnavlja memorija na taj nemili događaj koji se nikad ne smije zaboraviti.

“Generacije koje dolaze moraju znati što se dogodilo jer nas aktualnosti u Europi i svijetu, nažalost, upozoravaju da neke lekcije ipak nismo naučili. Ipak, sa zadovoljstvom mogu reći da Lipa danas živi i za razliku od nekih slično stradalih sela u Europi, koja se nikad nisu oporavila, u Lipi danas živi stotinjak stanovnika koji svojim radom i zalaganjem doprinose razvoju sela. Ima djece i mladih i ovo selo ima još puno toga za ispričati, a na nama je da dostojno obilježimo svaki zadnji dan travnja”, istaknuo je načelnik Kinkela.

Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije podsjetio je na početke obnove Memorijalnog centra.

“Zahvaljujem Općini Matulji i Primorsko-goranskoj županiji kao i Ministarstvu kulture što su želju za životom ovog sela prenijeli u ovaj Memorijalni centar kroz koji stradali Lipljani na neki način žive i dalje. Nažalost, u ratovima najviše stradavaju civili i vrlo je važno o tome stalno govoriti. Drago mi je da sam svjedočio stvaranju memorijalnog centra i važno je da ovdje svake godine dolaze učenici osnovnih škola i da uče o ovom događaju kako se on više nikad ne bi dogodio”, kazao je Tamarut.

Đeni Šamanić, predsjednica Mjesnog odbora Lipa, potvrdila je da Lipa danas zaista živi. “Imamo mladih, imamo djece i svi se rado uključuju u obilježavanje stradavanja našeg sela. Na 40. obljetnicu pobratimili smo se sa Šajinima, također stradalim selom u općini Barban, i nadam se da će i nove generacije nastaviti ovu suradnju.

Vana Gović Marković, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti najavila je program obilježavanja koji počinje već u srijedu 24. travnja u podne otvaranjem izložbe „Lipa pamti“ autorice Vane Gović Marković i Tee Perinčić na izložbenim panoima na Korzu i pozvala svih da dođu u Lipu u utorak, 30. travnja na komemoraciju koja počinje u 17.00 sati.

Na konferenciji je govorio i Rajko Radulović, predsjednik UABA Liburnije, podružnice Matulji najavivši aktivnosti udruge povodom obilježavanja 80. obljetnice događaja na cijeloj Liburniji.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže