Povežite se s namaU Salonu Grada Rijeke predstavljen je bogat program obilježavanja 3. svibnja – Dana oslobođenja Rijeke od fašizma. Program započinje današnjim otvorenjem izložbe fotografija Petra Fabijana na Korzu.

Program su predstavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Arsen Cimaš, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Ove godine program obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma započet će 29. travnja otvorenjem izložbe fotografija na Korzu pod naslovom „Rad“ autora Petra Fabijana. Radi se o nizu crno- bijelih fotografija s motivima rada i radnika Brodogradilišta 3. Maj. Izložba ostaje na Korzu do 10. svibnja.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je zbog događanja u proteklim mjesecima iznimno važno govoriti o oslobođenju od fašizma i podsjetiti se događanja iz tog vremena.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ponosan što su se ove godine u obilježavanje 3. maja priključile i sve riječke osnovne škole sa raznolikim i opsežnim programom. Dodao je kako je važno uključivati mlade generacije u ovakva obilježavanje kako bi se odgajali u duhu antifašizma.

Osim spomenute izložbe, u program se uključilo i Art-kino, gdje će bit prikazana dva filma; 3. svibnja Spomenik, a 4. svibnja Val.

Također, 3. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održat će se Svečana akademija u organizaciji Grad Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Isti dan u 18 sati u Gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje knjige Slavka Goldsteina „Jasenovac – tragika, mitomanija, istina“.

Ove godine, 3. svibnja, Rijeka obilježava 71. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Program:

29.4.2016.-10.5.2016.
12,00
Korzo
Otvorenje izložbe fotografija velikoga formata „RAD“ (sadržava crno – bijele fotografije s motivima rada i radnika Brodogradilišta 3. Maj) autora Petra Fabijana.

3.5.2016.
9,30-11,30
Gradska groblja Trsat, Kozala, Delta
Polaganje vijenaca

3.5.2016.
12,00
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1
Svečana akademija u organizaciji Grada Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

3.5.2016.
18,00
Gradska vijećnica, Korzo 16
Predstavljanje knjige Slavka Goldsteina: Jasenovac – tragika, mitomanija, istina

3.5.2016.
20,00
Art kino, Krešimirova 2
Festival rada, suvremene umjetnosti i teorije PRVOMAJSKI ZBOR / Rijeka 2016 (20.4.-3.5.) (sufinanciran je sredstvima Grada Rijeke – OGU za Kulturu, te donacijama i volonterskim radom autorica i autora programa).
SPOMENIK, režija: Igor Grubić; Hrvatska, 2015., 50 min. Projekcija eksperimentalnog dokumentarnog filma redatelja Igora Grubića.
“Spomenik” je poetsko-eksperimentalni dokumentarac, strukturiran kao niz od devet meditativnih ‘portreta’ masivnih betonskih spomenika koji su sagrađeni po za vrijem bivše SFRJ. Spomenici su prvobitno sagrađeni u sjećanje na žrtve fašizma u Drugome svjetskom ratu.
Tijekom ratova na Balkanu 1990ih uništeno je tisuće tih spomenika, koji su doživljavani kao monoliti napuštene komunističke ideologije. Pokušaj da se ti spomenici izbrišu polazna je točka ovoga filma, koji se bavi uvjetima i ‘životom’ te skupine spomenika.
Redatelj stavlja ljudske pokušaje da se popravi njihovo značenje na pozadinu koja prikazuje sezonske promjene. Ovaj film prikazuje uspon i pad mnogih spomenika sagrađenih u sjećanje na događaje koji bi inače bili zaboravljeni.
Kao poetsko-eksperimentalni dokumentarac, “Spomenik” stvara egzistencijalnu pa čak i duhovnu rezonancu s političkim pitanjima, propitkujući istovremeno svrhu spomenika danas.
Nakon projekcije razgovor Nebojše Zelića s autorom filma.

3.5.2016.
21,00
Kampus na Trsatu, prostor oko ex Tenka
Otvorenje Međunarodnog festivala malih scena – predstava, Antigona 2000 godina kasnije.

4.5.2016.
9,00
Art kino
Program za srednje škole / nakon programa s učenicima razgovara Nebojša Zelić.
Film za srednje škole , u sklopu programa „Škola u kinu“ (ulaz za sve profesore i učenike je besplatan).
VAL (Die Welle), Njemačka, 2008., 107 min. – drama / triler. Režija: Dennis Gansel; scenarij: Ron Jones (kratka priča), Johnny Dawkins, Ron Birnbach; uloge: Jurgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich; produkcija: Rat Pack Filmproduktion, Constantin Film Produktion, B.A.Produktion; distribucija: Constantin film.
Film je inspiriran događajem iz 1967.godine, kada je profesor povijesti, Ron Jones, u srednjoj školi Cubberley u Palo Altu u Kaliforniji proveo petodnevni eksperiment kojim je svojim učenicima želio objasniti osnove totalitarnog mišljenja i ponašanja. Naime, na predavanju o holokaustu nitko od njegovih učenika nije mogao povjerovati da se tako nešto uopće moglo dogoditi. Eksperiment je nazvan „Treći val“. Jonesov eksperiment kasnije je često citiran u pedagoškoj literaturi, a 1981. po njemu je Morton Rhue (pravog imena Todd Strasser) napisao roman „Val“. Iste godine snimljen je i američki srednjemetražni televizijski film. Knjiga i film postali su dio srednjoškolske nastave, ne samo u Americi, nego i u Njemačkoj i Austriji. Njemački redatelj Dennis Gansel i sam je u školi pročitao roman i pogledao film te 2008. Snimio i dugometražni igrani film s time da je radnju smjestio u suvremenu Njemačku. Gansel je uvjeren da su se njemački učenici već umorili od tema koje se odnose na razdoblje Trećeg Reicha pa je svoj film bazirao na premisi da su ljudi postali imuni na mogućnost ponavljanja povijesti kao rezultat intenzivnog proučavanja mehanizma nacionalsocijalizma. On smatra da upravo u tome leži najveća opasnost. „Val“ zorno prikazuje kako današnje društvo još uvijek nije odbacilo dogme koje su temelj diktature i kako je, upotrebom jednostavnih, ako ne i banalnih mehanizama, spremno pristati na njezine zakonitosti. Iako je podijelio filmsku kritiku „Val“ je doživio veliki uspjeh u njemačkim kinima, pa se svrstao među najgledanije filmove 2008.godine. Festivali i nagrade: German Film Awards 2008 (najbolji film, najbolja sporedna uloga); Istanbul International Film Festival 2008 (posebna nagrada žirija); Jupiter Award 2009 (najbolji glumac, najbolji redatelj); Undine Awards 2008 (najbolji mladi glumac); European Film Awards 2008 (nominacija za najbolji film i glumca); Sundance Film Festival 200 (nominacija za najbolji film u kategoriji World Cinema).

9.5.2016.
10,30-11,00
Delta
Polaganje vijenaca na Delti u povodu Dana pobjede

Grad Rijeka