Povežite se s nama

Vijesti

Predstavljen program poticanja darovitosti riječkih osnovnoškolaca

Objavljeno

na


U prostorijama Gradske uprave Grada Rijeke predstavljen je projekt poticanja potencijalne darovitosti osnovnoškolaca Rijeke naziva „Igram se, istražujem, spoznajem“.

Ovaj pilot-projekt usmjeren je na otkrivanje potencijalno darovite djece, a uključuje rad s učenicima petih razreda iz trinaest gradskih osnovnih škola, poticanje darovitosti i ostvarivanje njihove kognitivne, socijalne i emocionalne dobrobiti.

U inicijalnu fazu projekta uključeno je 120 odabrane djece koja će proći po dvije radionice iz obrazovnih područja umjetnosti, društveno-humanističkih znanosti, tehničkog područja te prirodoslovlja. Prve će radionice krenuti u subotu, 14. prosinca u četiri škole domaćina – OŠ Turnić, OŠ Nikola Tesla, OŠ Gornja Vežica i OŠ Kantrida – uz mentorstvo petnaest učitelja koji rade u riječkim osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.

Članica radne skupine za provođenje projekta “Igram se, istražujem, spoznajem“ te profesorica Učiteljskog fakulteta u Rijeci Jasna Arrigoni istaknula je potrebu ulaganja u obrazovanje, specifično u poticanje i praćenje darovitih. „U Hrvatskoj realizacija odgojno-obrazovne prakse za darovite zaostaje za postavljenim zakonskim okvirima, a problem predstavlja i nejednakost dostupnih programa u različitim dijelovima države, pa ovim projektom želimo doprinijeti kvaliteti prepoznavanja darovitih učenika i rada s njima“, rekla je Arrigoni, zahvalivši se svim psiholozima gradskih osnovnih škola koji su sudjelovali pri izradi projekta. Arrigoni je navela kako se ovaj suvremen, multiperspektivan i fleksibilan program planira proširiti i na starije učenike nakon što bude izvršena stručna evaluacija projekta i njegovih rezultata.

„Ovo nije dodatak postojećem sustavu obrazovanja, već potpuno novi integrirani program koji na cjelovit način spaja nastavne predmete“, rekao je Zvonimir Peranić, član radne skupine projekta, dodajući kako program kroz suvremene edukacijske prakse nastoje vratiti fokus obrazovanja na darovite učenike, a ne one problematične. Goran Gračanin, ravnatelj Doma mladih Rijeka koja je formalni nositelj ovog projekta, iskazao je kako se nada skorom proširivanju projekta i intenzivnijem povezivanju aktivnosti Doma s djecom iz riječkih osnovnih škola.

Konferenciji na kojoj je predstavljen projekt prisustvovao je i predsjednik Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Gradskog vijeća Grada Rijeke Danko Švorinić, koji je istaknuo vrijednost ulaganja u obrazovanje koja donose vrijednost za svako društvo, ističući kako će projekt „Igram se, istražujem, spoznajem“ donijeti nadstandard u riječko obrazovanje kada je u pitanju briga za darovite učenike.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović izdvojio je kako pokretanje ovog projekta potvrđuje kako je Rijeka predvodnik u poticanju darovitih učenika u Hrvatskoj, istaknuvši dugogodišnje i aktualne projekte kao što su LIADO, E-učionica za darovite matematičare, sufinanciranje škole jezično-umjetničkog stvaralaštva Novigradsko proljeće. Također, ove godine započet je i projekt edukacije prosvjetnih radnika za rad s darovitim učenicima koji Grad Rijeka provodi u suradnji s Međunarodnim centrom za inovacije i obrazovanje – ICIE iz njemačkog Ulma.

„Nadam se da će se projekt razviti i u konačnici proširiti i na ostale dijelove Hrvatske, kao što je to bio slučaj s našim programom Građanskog odgoja i obrazovanja, koji je pokazao kako reforma obrazovanja ne mora nužno biti potaknuta s državne razine“, zaključio je Filipović.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram