Povežite se s nama
U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke danas je predstavljen Program stožera Zimske službe grada Rijeke po pitanju održavanja nerazvrstanih cesta i ostalih javno-prometnih površina u zimskim uvjetima 2015./2016. godine.

Iako značajnih izmjena u odnosu na prošlogodišnji Program nema, ovogodišnji plan i spremnost stožera Zimske službe predstavili su Kristina Prijić, glasnogovornica Stožera Zimske službe grada Rijeke, Elio Biasiol, rukovoditelj Stožera Zimske službe i Boris Skeledžić, MUP, Policijska uprava Rijeka, Služba za sigurnost cestovnog prometa.
            
Održavanje prohodnosti cesta na području grada Rijeke prema Programu Zimske službe stupa na snagu od 15. studenog 2015.i traje do 15. ožujka 2016. godine. To je ujedno i period kada je za sva prijevozna sredstva obveza da imaju zimsku opremu. Boris Skeledžić, iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Rijeka, istaknuo je kako upravo od 15. studenog policija počinje sa svojim preventivnim nadzorom na dionicama na kojima je zimska oprema obavezna. U gradu Rijeci to se odnosi na dionicu D3 Rijeka- Zagreb i autocestu A3 od čvora Orehovica pa sve do Zagreba.Elio Biasiol, rukovoditelj Stožera Zimske službe, rekao je kako je zimska služba u punoj spremnosti ukoliko dođe do snježnih padalina. Apelirao je na suradnju i oprez građana jer je njihov udio i participacija u uspješnosti izvršavanja radnji zimske službe vrlo bitan i velik.

Rukovoditelj Biasiol je spomenuo i četiri stupnja pripravnosti zimske službe, koja zavise o vremenskim prilikama. U prvom stupnju pripravnosti osigurava se služba dežurstva i informiranje od 15. studenog 2015. do 15. ožujka 2016. godine, za sve radne dane u drugoj i trećoj smjeni i za dane vikenda i praznika, u vremenu od 0-24 sata. Drugi stupanj pripravnosti primjenjuje se kada se očekuju niža temperatura i manje padaline. Treći stupanj pripravnosti stupa na snagu kada se očekuje ili su nastupile vremenske neprilike, kao poledica, niske temperature i jake snježne padaline. Tada se koristi sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo. Četvrti stupanj pripravnosti uvodi se kada planom predviđeni broj djelatnika i mehanizacija nisu dovoljni za savladavanje posljedica vremenskih nepogoda.

Za održavanje prohodnosti nerazvrstanih cesta osigurano je ukupno jedanaest vozila i tri utovarivača. Za posipanje ceste osigurano je 300 tona kamene soli, tri tone kalcijeva klorida za mokro posipanje te drobljeni kameni materijal.

Detaljne informacije o Operativnom programu održavanja nerazvrstanih cesta i ostalih javno- prometnih površina u zimskim uvjetima te radu zimske službe i prometovanju svih vozila, kao i autobusnih linija, građani mogu pronaći na web stranici Grada Rijeke ili Rijeka prometa.

Grad Rijeka