Povežite se s nama


„Majstor i Margarita“ u režiji Selme Spahić, šest premijera Talijanske drame, „Labuđe jezero“ kao baletni klasik, brojna gostovanja opernog ansambla i još mnogo projekata jučer su najavljeni na konferenciji za medije održanoj na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, čime je predstavljeno „Međunarodno narodno kazalište“, nova sezona 2016./2017.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, v.d. intendanta Marin Blažević te v.d. ravnatelji umjetničkih ansambala HNK Ivana pl. Zajca, Jelena Kovačić (Hrvatska drama), Giuseppe Nicodemo (Talijanska drama) i Balázs Baranyai (Balet).

Konferencija je započela prigodnim performansom „Pun mi je kufer“ koji je v.d. intendanta Marin Blažević posvetio svima koji već dvije godine program Kazališta svode na navodno „političko kazalište“, pa je tako ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću poklonio pretplatu za ovu kazališnu sezonu.

Sudeći prema najavama, riječko će kazalište ove sezone zaljubljenicima u „daske koje život znače“ ponuditi raznolik i interesantan program, a umjetničke ansamble HNK Ivana pl. Zajca očekuju i mnoga gostovanja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo zbog zanimljivog programa koji je, unatoč problemima u relaciji s tehničkom vladom i ostalima, rezultat zajedničkih snaga Grada i ljudi u kazalištu te vjeruje kako će u novoj sezoni svatko pronaći nešto što voli.

Osim repertoara nove sezone i najave kazališnih pretplata, o čemu se više može doznati na stranicama Kazališta, danas su se mogli vidjeti završeni radovi prve faze obnove kazališne zgrade.

„Ono što je također značajno reći na početku ove sezone je i činjenica da smo po prvi puta krenuli u jedno ozbiljnije uređenje kazališta tako da će sezona početi na novim daskama, i to ne u prenesenom, nego u doslovnom smislu. Uređena je pozornica, uređuje se i parter, a isto tako u dobrom dijelu kazališta odvijaju se radovi na sanaciji vlage. Naš je cilj da bez zatvaranja kazališta i bez remećenja sezone do 2020., kada će Rijeka biti europska prijestoilnica kulture, kazalište vratimo u sjaj koje je imalo u nekim prošlim vremenima“, izjavio je gradonačelnik Obersnel.