Povežite se s namaUoči Svjetskog dana voda, predstavljena je obnovljena vodosprema Pećine kao prva obnovljena u okviru projekta obnove četiri povijesne riječke vodospreme.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini predstavili su obnovljenu vodospremu Pećine smještenu na Podvežici, u Kvaternikovoj ulici. Riječ je o prvoj vodospremi koja je obnovljena u sklopu projekta obnove četiri povijesne riječke vodospreme s ciljem da osim osnovne svrhe vodospreme bude i u funkciji javnog korištenja.

Predstavljanje je upriličeno uoči Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka.

KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. i Grad Rijeka prije točno godinu dana započeli su s obnovom riječkih povijesnih vodosprema, s ciljem njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja. Prva je na red došla vodosprema Pećine, primjer povijesne industrijske arhitekture iz prve polovice 20. stoljeća. Nadzemni dio građevine bio je vidno oštećen pa je sredinom listopada 2016. godine započela sanacija pročelja. radove vrijedne 126 tisuća kuna izvela je tvrtka Fidal d.o.o.

Planirano je da vodosprema Pećine bude u funkciji svojevrsne škole u prirodi za sve riječke škole, vrtiće i udruge. Prema riječima gradonačelnika Obersnela, ideja je educirati djecu o području povijesne vodospreme, ali i nastojati povećati osviještenost djece i mladih o važnosti vode i očuvanja okoliša.

Namjera stavljanja vodospreme u funkciju javnosti, odnosno riječke djece, već je prepoznata; unutarnji prostor vodospreme ukrašen je likovnim radovima djece Osnovne škole Vežica, a djelatnici Dječjeg vrtića Vežica u svoj su odgojno-obrazovni program uvrstili korištenje vodospreme. Također, Društvo Naša djeca ovdje će provoditi i dio svojih aktivnosti u sklopu Škole mladih čuvara čovjekovog okoliša, kao i Prirodoslovni muzej koji će ovdje održavati dio svojih radionica.

Direktor KD Vodovod i kanalizacija Marochini poručio je kako će jedan dan u tjednu vodosprema Pećine biti otvorena i za građane te napomenuo kako se projekt obnove povijesnih vodosprema nastavlja i dalje; radovi na vodospremi Sveti križ već su u tijeku, a u narednim godinama predviđena je obnova vodosprema Podvežica i Vidikovac.

U prigodnom dijelu programa predstavljanja obnovljene vodospreme Pećine nastupila su djeca iz Dječjeg vrtića Vežica te učenici Osnovne škole Vežica.

KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. je razdoblju od 2013. do 2016. godine kontinuirano ulagao u javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju sa svrhom poboljšanja kvalitete i sigurnosti isporuke vodnih usluga, podizanja komunalnog standarda i poboljšanja kvalitete življenja na području Rijeke i riječkog prstena, te zaštite okoliša. Investirano je više od 410 milijuna kuna, a tim je sredstvima izgrađeno oko 77 kilometara kanalizacije i 53 kilometara vodovoda.

Pripremljen je i jedan od najvećih hrvatskih i europskih komunalnih projekata – vrijedan 1,76 milijarde kuna kojim se predviđa izgradnja novog pročišćivača otpadnih voda i povezivanje oko 92% stanovništva aglomeracije Rijeka na sustav javne odvodnje, a samim time i smanjenje direktnog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo, što ima direktan utjecaj na smanjenje onečišćenja okoliša.

Grad Rijeka