Povežite se s nama


Službeni portala Grada Rijeke javnosti je predstavljen u beta verziji, a tijekom mjesec dana, počevši od 25. siječnja, trajat će E-konzultacija s građanima, udrugama i svima zainteresiranima koji se žele uključiti u dodatna poboljšanja sadržaja na novoj verziji portala prije njegove konačne produkcije. Korisnici portala moći će također putem kontaktnog obrasca na svakoj pojedinoj stranici portala beta.rijeka.hr, u narednih mjesec dana dati svoje sugestije, primjedbe ili ponuditi ispravak objavljenih informacija.

Za vrijeme trajanja E-konzultacije, građanima će biti dostupna beta verzija novog portala i još uvijek važeći www.rijeka.hr portal u postojećem izdanju.

Beta verziju rijeka.hr, portal Otvorenih podataka i portal E-usluga Grada Rijeke na konferenciji za medije predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, v.d. pročelnika Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić, dizajner iz tvrtke Tailored Development d.o.o. Emanuel Blagonić i voditeljica Službe za odnose s medijima i online komuniciranje Lea Stoiljković Medved.

“Riječ je o složenom projektu koji je na tragu onog što javna uprava danas mora imati, a to je portal otvorenih podataka i portal e-usluga. Portal rijeka.hr oduvijek je bio važan dio komunikacije gradske uprave s građanima, ali smo se cijelo vrijeme trudili da ne bude mjesto na kojem se samo dobivaju informacije o radu gradske uprave u komunalnih i trgovačkih društava, već sredstvo dvosmjerne komunikacije. Podsjećam kako je Rijeka tri puta za redom proglašena najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj u istraživanjima LOTUS (lokalna odgovorna i transparentna uprava i samouprava) koja provode Udruge GONG i Udruga gradova na svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Također, Rijeka je nekoliko puta dobila priznanje za Otvorenost proračuna u istraživanjima Instituta za javne financije provedenim 2013., 2014 , 2015., i 2016 godine”, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Novi portal Grada Rijeke sadržajno je bitno presložen, vizualno redizajniran, pri čemu se težište s objave informacija (koja je dostigla svoj maksimum i ustalila se na tri puta primljenoj nagradi za transparentnost) sada postavlja na komunikaciju s građanima i njihovo intenzivnije uključivanje u rad javne uprave.

Zato su već na naslovnici dostupni brzi linkovi na ostvarivanje prava na pristup informacijama, sudjelovanje građana u planiranju i donošenju proračuna, E-konzultacije odnosno savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a uvedene su nove rubrike poput primjerice rubrike Aktivno građanstvo.

U sadržajnom smislu, intenzivnije i detaljnije obrađuju se teme vezane uz neposrednu nadležnost uprave, poput odluka koje se donose na razini lokalne samouprave ili projekata i programa koji se planiraju i realiziraju a koji neposredno utječu na život građana. Također, na istaknutiji način prikazuju se različiti pozivi građanima i obavijesti.

Redizajn i programiranje portala rijeka.hr u WordPressu odradila je tvrtka Tailored Development d.o.o., s kojom je za ovaj posao sklopljen ugovor vrijedan 188.025,00 kn kn + PDV, što iznosi oko 235 tisuća kuna.

Grad Rijeka