Povežite se s nama


Hrvatska pošta tiskala je dvije poštanske marke posvećene sportu u Hrvatskoj. Riječ je o markama koje promoviraju Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. te Europsko juniorsko prvenstvo u sinkroniziranom plivanju i skokovima u vodu.

Poštansku marku izdanu povodom Europskog juniorskog prvenstva u skokovima u vodu i Europskog juniorskog prvenstva u sinkroniziranom plivanju predstavila je Stela Prislan Fujs, voditeljica marketinga Hrvatske pošte naglasivši kako su poštanske marke važan kulturološki promotor Hrvatske. Hrvatska pošta izdala je do sada 1057 maraka, a već od 1992.g. redovno izdaje marke kojima je tema sport i sportske manifestacije. Inače ovo je druga poštanska marka predstavljena ove godine u Rijeci, nakon poštanske marke posvećene 150-toj obljetnici torpeda.

Dvije marke predstavljaju Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. te Europsko juniorsko prvenstvo u sinkroniziranom plivanju i skokovima u vodu. Marke su nominalne vrijednosti 3,10 kuna a tiskane su u nakladi od 100.000 komada po motivu.

Autori marke su Mario Petrak i Ana Žaja Petrak, dizajneri iz Zagreba, a utorica fotografije: Maja Pavelić za Europsko juniorsko prven­stvo u sinkroniziranom plivanju i skokovima u vodu. Marke su izdane u arčićima od 9 maraka i s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Podsjećamo Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016., održavat će se između 12. i 25. srpnja 2016. godine, a organizirat će ih Europska sveučilišna sportska asocijacija (EUSA) i Hrvatski akademski sportski savez (HASS) uz suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Grada Zagreba, Grada Rijeke i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Očekuje se oko 5000 studenata sportaša s više od 350 europskih sveučilišta, a za potporu organizaciji Igara bit će angažirano oko 2000 volontera. Program Europskih sveučilišnih igara 2016. sadrži 21 sport, a prvi put u povijesti studentsko-sportskih natjecanja u standardni sportski program bit će potpuno integrirana dva sporta za osobe s invalidnošću: plivanje i stolni tenis.

Na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb – Rijeka 2016. održavat će se natjecanja u: badmintonu, košarci, košarci 3 na 3, odbojci na pijesku, bridžu, šahu, sportskom penjanju, nogometu, futsalu, golfu, rukometu, džudu, karateu, veslanju, ragbiju plivanju, stolnom tenisu, odbojci, vaterpolu, tenisu i tekvandou.

Skokovi u vodu imaju dugu tradiciju i u Hrvatskoj. Prvo natjecanje u skokovima u vodu održano je 1913. godine u Splitu. Prvi pisani podatci vežu se uz gradnju bazena za skokove u vodu na Sušaku u Rijeci te uz rijeku Koranu u Karlovcu. Prvu drvenu skakaonicu na rijeci Korani konstruirao je 1930. godine slovenski inženjer Stanko Bloudek, koji je nakon 2. svjetskog rata postao predsjednik Olimpijskog odbora.

Novo doba skokova u vodu u Hrvatskoj započinje s gradnjom betonske skakaonice na zagrebačkoj Šalati 1948. godine gdje s djelovanjem započinje Klub „Naprijed”, a nakon toga i Plivački klub „Medveščak”, čiji natjecatelji postižu najbolje rezultate na državnoj razini. U Rijeci je djeluje klub osnovan 2010.g. koji postiže dobre rezultate.

Danas u Hrvatskoj postoje centri u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Zadru, a njihovi natjecatelji postižu zapažene međunarodne rezultate u Europi i svijetu.

Izvor: Grad Rijeka