Povežite se s nama


Povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze i završetka projekta Darivati.Može.Svatko danas 26. svibnja održana je konferencija za medije u prostorijama Ri Info u Rijeci s početkom u 11.30h.

Cilj projekta je ukazivanje na probleme i potrebe oboljelih od multiple skleroze, ali još više na upoznavanje same bolesti, kako bi se izbjegla stigmatizacija temeljena na krivim pretpostavkama i oboljelima omogućilo lakše uključivanje u zajednicu, posebno na tržište rada. Projekt uključuje fotografiranje djece i učenika, u vrtićima, osnovnim i srednjim školama,  njihovo informiranje o bolesti multiple skleroza, aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u socijalno poduzetništvo te sakupljanje hrane za Socijalnu Samoposlugu “Kruh sv. Elizabete”.

O do sada postignutim rezultatima u provedbi projekta socijalnog poduzetništva osoba s invaliditetom Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije Darivati.Može.Svatko. te predstojećim aktivnostima na konferenciji su govorili Vladimir Komparić  dr. med., predsjednik Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije te Leonila Marač, koordinatorica projekta Darivati.Može.Svatko.

U razdoblju od 8. travnja 2015., do 18. svibnja 2015. godine, fotografiran je 31 vrtić Dječjeg vrtića Rijeka i 4 vrtića Dječjeg vrtića Bakar, sveukupno 35 vrtića i 3 000 djece, zatim 9 srednjih škola i 1 osnovnu školu, sa sveukupno 1500 učenika.

U prošlom tjednu, 20. i 22. svibnja 2015. organizirane su dvije akcije. 20. svibnja 2015. na maturijadi, zadnjem dan škole maturantima, postavljeno je 5 promotivnih štandova na 5 mjesta na Korzu gdje se sakupljali hranu za Socijalnu samoposlugu “Kruh sv. Elizabete”. U tom istom tjednu, 22. svibnja, organizirano je predavanje doktora Ivana Lesingera o zdravoj hrani, nastavljeno sakupljanje hrane te primljena donacija bezglutenskih proizvoda pekare “Kroasana”. U te dvije akcije sakupljeno je 137 kg hrane.

Naglasivši zadovoljstvo postignutim rezultatima, predstavnici Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije najavili su dodatno intenziviranje aktivnosti za iduću godinu.

Program za Svjetski dan multiple skleroze 27.5.

U srijedu, 27. svibnja 2015. godine članovi Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije na Korzu će prigodno obilježiti Svjetski dan multiple skleroze. Građani Rijeke imati će priliku pogledati radove likovno-kreativne radionice, porazgovarati sa članovima Društva, poslušati njihove priče te donirati hranu za Socijalnu samoposlugu.

Riječki maturanti, koji su se fotografirali u sklopu projekta, dobiti će albume sa fotografijama na poklon te će ih moći preuzeti u toku sutrašnjeg dana na Korzu između 10 i 14 sati (pokraj Pošte). Radi se o 300ak maturanata.

Točno u 12 sati, 27. svibnja, na Korzu, riječki srednjoškolci koji su sudjelovali u projektu, sudionici  promotivnih video spotova, volonteri Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“ i članovi Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije okupiti će se u zajedničkoj fotografiji unutar slova DMS (Društvo multiple skleroze/Darivati.Može.Svatko), kako bi obilježili Svjetski dan multiple skleroze i završetak projekta Darivati.Može.Svatko.

Projekt je podržan od strane Grada Rijeke, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.