Povežite se s nama

Mozaik

Premijera “rePUBLIKE U ORKESTRU” u Zajcu

Objavljeno

na
Da su umjetnici pokušali promijeniti svijet, nije nikakva novost. Niti da su ga pokušali spasiti. Ali što kad niti promjena niti izgledi za spas nisu izvjesni, kad prijeteća katastrofa stavlja pred nas jedan jedini izlaz – učiniti nemoguće? Danas, kad filozofi tvrde da je lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma, kad je utopija postala pogrdna riječ, a izvjesnost katastrofe razoružava našu maštu, autori rePUBLIKE U ORKESTRU odlučuju se na vježbanje i prakticiranje nemogućeg.
Predstava rePUBLIKA U ORKESTRU finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu, nastavljen u Zagrebu, a premijerno se u cjelini izvodi u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u nedjelju, 20. listopada 2019., u suradnji Talijanske i Hrvatske drame riječkog „Zajca“ i izvedbenog kolektiva BADco. Ova trodijelna predstava vraća se u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D’Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage).

Istodobno nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra – utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.
Režiju predstave potpisuje Goran Sergej Pristaš, a izvode Ivna Bruck, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Petar Kovačić.
Dramaturzi su Nataša Antulov i Tomislav Medak, koreografkinja Nikolina Pristaš, a koreografska suradnica Zrinka Užbinec. Scenografiju potpisuje Igor Eškinja, kostimografiju (iz arhiva BADco) Silvio Vujičić, a video Marin Lukanović.

Predstava, koprodukcija Talijanske drame i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, BADco., Chicago Cultural Centre-a i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, inspirirana je radovima Edvarda Muncha, Ernsta Tollera, Gabriela D’ Annunzia, Johna Cagea, Vita Acconcija, Paola Scheggija, Goat Island, Karen Brodine i urođenica zapadne Amazone. Produkciju rePUBLIKA U ORKESTRU podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

BADco. je izvedbeni kolektiv koji djeluje u Zagrebu. Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju tri koreografkinje/plesačice, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže