Povežite se s nama

Župan Zlatko Komadina, ravnatelj KBC-a Rijeka prof.dr.sc. Davor Štimac, dr. med., pročelnik Zavoda za kardiovaskularne bolesti prof. dr. se. Luka Zaputović, dr. med. i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat obišli su preuređeni odjel Zavoda za kardiovaskularne bolesti KBC Rijeka na Sušaku.

Ovom, milijun kuna vrijednom investicijom, srčanim bolesnicima značajno će se povećati kvaliteta boravka i liječenja u bolnici, ali i uvjeti rada medicinskog osoblja.

Uređeno je cijelo istočno krilo trećeg kata glavne zgrade sušačke bolnice. Generalna su uređene sve bolesničke sobe odjela koji raspolaže s 28 bolesničkih postelja (Zavod za kardiovaskularne bolesti ukupno ima 90 postelja). Od starih šesterokrevetnih soba napravljene su manje – dvokrevetne i trokrevetne sobe, namještene novim posteljama, noćnim ormarićima i ostalom pratećom opremom. Uređeni su i prostori za medicinsko osoblje i administraciju. Radove je izvodila Zanatoprema s kooperantima.

Odjel za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Zavoda za kardiovaskularne bolesti Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka građevinski je bio u vrlo lošem stanju i zahtijevao temeljitu sanaciju. U samo preuređenje uloženo je više od milijun kuna, od čega je Primorsko-goranska županija izdvojila pola milijuna kuna, a drugi dio investicije zajednički su sufinancirali KBC Rijeka iz svojih sredstava te INA putem programa INA DONATOR.

Govoreći o ovoj posljednjoj donaciji riječkoj bolnici, unatoč tome što joj Primorsko-goranska županija nije osnivač, župan Zlatko Komadina istaknuo je kako kvaliteta boravka i liječenja građana naprosto mora biti na visokoj razini. “Uostalom, jedinicama regionalne i lokalne samouprave i jest dužnost da budu uključena u sve pore društvenog i gospodarskog života”, rekao je Komadina i pojasnio da je Županija u proteklih nekoliko godina, svjesna ove situacije s pomacima rokova i derutnošću određenih dijelova KBC-a, počela pomagati u obnovi KBC-a.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. se Davor Štimac, izražavajući zadovoljstvo preuređenjem bolničkog odjela, rekao je da bi to trebao biti minimalni standard u svakoj bolnici, jer se medicina ne može razvijati ako pacijenti leže u sobama koje nisu na civilizacijskoj razini, ali i da će se onaj pravi, europski standard postići tek izgradnjom nove bolnice na Sušaku.

“Od jednog derutnog odjela dobili smo jedan lijep prostor s tri dvokrevetne i šest trokrevetnih soba, čime je našim pacijentima omogućen puno bolji standard liječenja”, dodao je pročelnik Zavoda za Kardiovaskularne bolesti prof. dr. se. Luka Zaputović.

Član Uprave INA-e Ivan Krešić naglasio je kako ova donacija nije izdvojen susret INE-e i riječkog KBC-a te da će se njihova dugogodišnja suradnja nastaviti.

Nakon razgledavanja novouređenih soba i kratkog razgovora s pacijentima, uzvanici su s krova zgrade Zavoda za kardiovaskularne bolesti pogledali i kako napreduju radovi na 1. fazi izgradnje nove riječke bolnice, odnosno Klinike za pedijatriju i Klinike za ginekologiju i porodništvo.