Povežite se s namaU  Informativnomcentru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke jučer je provedena edukacija za turističke djelatnike iz više tvrtki s područja Rijeke. Edukaciju je organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, a njome su policijski službenici upoznali djelatnike o mjerama prevencije kaznenih djela s kojima bi se eventualno mogli susresti, s posebnim naglaskom na kaznena djela razbojništva. Kroz edukaciju djelatnici su među ostalim upoznati  kako prepoznati sumnjivo ponašanje počinitelja, kako procijeniti ugrozu, zatim s načinima izvršenja, ali i mogućim počiniteljima i slično.

Dio preventivnih mjera prezentiran je u okviru Zakona o zaštiti novčarskih institucija, te implementaciji istog u praksi kroz provođenje odgovarajućih prostorno-tehničkih  i organizacijskih mjera, kao i primjenom mjera tehničke  i fizičke zaštite. Pored spomenutih zakonskih obveza, trgovačka i turistička društva obvezna su razrađivati mjere sigurnosti putem internih planova sigurnosti, npr. sigurnosni plan zaštite, sigurnosne procedure i drugo. Istovremeno djelatnici su educirani o načinima ponašanja prije, za vrijeme i nakon počinjenog kaznenog djela, o izvješćivanju, postupanju na mjestu događaja do dolaska policije i svim ostalim elementima.

Također su upoznati i s  pravima iz Zakona o kaznenom postupku koja ostvaruju u svojstvu oštećenika i žrtve ili kao mogući svjedoci počinjenja kaznenog djela. Riječki turistički djelatnici ovu vrstu edukacije ocijenili su vrlo korisnom jer će im usvojena znanja na predavanju koristiti u svakodnevnom radu. Nastavak ovakvih i sličnih edukacija održat će se u sljedećim mjesecima za ostale djelatnike iz turizma i trgovine s područja Primorsko-goranske županije.