Povežite se s nama
Na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj te u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Turističkom zajednicom Kvarnera i Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice za Skandinaviju, 20. travnja 2016. godine u Oslu se održala prezentacija zdravstvenog turizma Kvarnera.

Na prezentaciji su pored župana Zlatka Komadine te veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Nj.E. Hrvoja Marušića, sudjelovali brojni partneri s norveške strane, među kojima su specijalizirane turističke agencije, osiguravajuća društva, udruge pacijenata i predstavnici javnog života i medija. Ponudu zdravstvenog turizma Kvarnera, uz Turističku zajednicu Kvarnera predstavili su i: Poliklinika Terme Selce, Poliklinika Medico, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, Thalassotherapia Opatija, Thalassotherapia Crikvenica, Dentalni centar Kalmar te Lošinj Hotels&Villas.

Izlaganja su naglasila dugogodišnju tradiciju njegovanja, unaprjeđenja i čuvanja zdravlja na Kvarneru kao i atraktivnost destinacije i moderne medicinske infrastrukture s vrhunskim stručnjacima. Gostima se također predstavila široka lepeza zdravstveno-preventivnih postupaka u okviru zdravstvenog turizma na Kvarneru koji se smatra jednim od najvažnijih turističkih proizvoda te je brendiran pod nazivom Kvarner Health&Wellbeing.

Važnost zdravstvenog turizma u Europi i svijetu dodatno naglašava činjenica da pod utjecajem demografskih promjena (do 2050. godine 30% populacije bit će starije od 65 godina), sve ubrzanijeg životnog stila te sve veće važnosti zdravog stila života, ovaj oblik turizma postaje jedan od najbrže rastućih segmenata industrije.

S obzirom da norveški zdravstveni sustav odobrava svojim građanima putovanja za liječenje i rehabilitaciju u inozemstvu, posebice u toplim klimatskim područjima gdje su mogući bolji pozitivni učinci nego u domicilnoj zemlji, te da postoji direktna sezonska avio povezanost iz Osla na Zračnu luku Rijeka, potencijal suradnje s norveškim partnerima je višestruk. Privlačenje norveških gostiju na Kvarner polučilo bi brojne pozitivne rezultate te dodatno poboljšalo već pozitivne trendove koje zdravstveni turizam na Kvarneru bilježi.

U svom obraćanju sudionicima župan Primorsko-goranske županije i predsjednik Turističke zajednica Kvarnera Zlatko Komadina naglasio je važnost prezentacije za daljnji razvoj poslovnih odnosa između Norveške i regije Kvarner kao atraktivne turističke destinacije. Dodatno je istaknuo da je upravo Županija, prepoznavši mogućnosti koje nudi povoljna mikroklima, pokrenula ulaganja u zdravstvene ustanove i lječilišta kako bi osigurala stručnu medicinsku uslugu najviših standarda. Zaključno župan Komadina poručio je budućim norveškim gostima: “Provedete li mjesec dana na našem Kvarneru, osigurat ćete si dobro zdravlje za godinu dana”.

Održana prezentacija ujedno je bila i prigoda da Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Nj.E. Hrvoje Marušić, uzvanicima predstavi svoj kraj te iz vlastite perspektive naglasi sličnosti između Hrvatske i Kvarnera te Kraljevine Norveške.

Dr. Vladimir Mozetič, kao predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, pozvao je Norvežane da se sami uvjere u zdravstveni potencijal Kvarnera ističući činjenicu da sam Klaster uključuje niz zdravstvenih institucija koje stručnim osobljem i visokom kvalitetom opreme i tehnologije koju primjenjuju mogu zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike svojih usluga.

To je potvrdila i direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov, koja je dodatno naglasila da je zdravstveni turizam okosnica turističkog razvoja na Kvarneru pri čemu se zdravstvo povezuje s aktivnim odmorom koji ne zasniva samo na već tradicionalnoj ponudi “sunca i mora” već je obogaćen cijelim nizom aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, ronjenja i sl.

Direktor Predstavništva HTZ-a za Skandinaviju, gospodin Paul Šikić govorio je o imidžu Hrvatske kao turističke destinacije na norveškom tržištu kao i o pozitivnom trendu turističkog prometa bilježi značajan porast prodaje aranžmana za Hrvatsku.

Povijest zdravstvenog turizma u Hrvatskoj veže se uz Kvarner, regiju koja se može pohvaliti da je već u 19. stoljeću postala poznata turistička destinacija koja svoju ponudu bazira na klimatskim lječilištima. A da privlačnost Kvarnera nije prošla neopaženo i kod skandinavskih gostiju dokazuje činjenica da je još davne 1904. godine norveško-švedski kralj Oscar II s kraljicom Sofijom boravio na dužem odmoru u Opatiji, što je zapisano i u opatijskoj “Zlatnoj knjizi gostiju”.