Povežite se s nama

Vijesti

Prijedlogom Kluba vijećnika opatijskog SDP-a Opatija postaje siguran grad za žene

Objavljeno

na
Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak 16. studenog 2023. godine naći će se i točka dnevnog reda, odnosno prijedlog Rezolucije o proglašenju Grada Opatije sigurnim mjestom za žene. Prijedlog ove rezolucije temelji se na inicijativi odnosno kampanji Kluba zastupnika Stranke europskih socijalista (Klub zastupnika PES-a) u Europskom odboru regija. Europski odbor regija skupština je lokalnih i regionalnih predstavnika EU-a. Njegova je svrha uključiti predsjednike regija, gradonačelnike, regionalne i lokalne vijećnike u oblikovanje politika EU-a i tako dati glas europskim teritorijima koji su izravno odgovorni za provedbu oko 70 % zakonodavstva EU-a.

Svjedoci smo sve većeg fizičkog, verbalnog ali i ekonomskog nasilja nad ženama i djevojkama. Čak 31 posto žena u Europi doživjelo je fizičko nasilje, pet posto ih je silovano u zemljama Europske unije, a oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju, dok je do 43 posto žena doživjelo neki oblik psihološkog nasilja od strane partnera, pri čemu se procjenjuje da se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavi – istaknuo je Ivan Vidaković, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Opatije. 

Žene doživljavaju uznemiravanje i nasilje na radnom mjestu, a poraslo je i nasilje na internetu, ponajviše prema mladim ženama i ženama u javnom prostoru. Nasilje je to koje je i dalje jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava i krajnje je vrijeme da ujedinjeno učinimo sve što je u našoj moći da to promijenimo – istaknula je Đeni Hrvatin, vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću Grada Opatije.

Opatija ima nultu toleranciju nad bilo kojom vrstom nasilja, a tako i nasilja nad ženama. Sve što radimo i što ćemo raditi potvrđuje se prijedlogom ove Rezolucije. Nastojat će se još od malena učiti i odgajati najmlađe kako nijedna vrsta nasilja nije prihvatljiva, odnosno Grad će učiniti sve u njegovoj moći da spriječi svaku vrstu nasilja – istaknuo je Kristian Tončić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Opatije.

Ovo je mali korak i doprinos pitanju o kojem se svakako ne bi trebalo raspravljati u 21. stoljeću, odnosno o pravu i sigurnosti žena i na tome moramo zajednički raditi. Nadamo se usvajanju ove inicijative, kao i da će se njome dati jedan poticaj i da ona „spušta“ tu borbu na našu lokalnu razinu jer su ondje upravo čelnici i izabrani predstavnici koji su najbliže ljudima – zaključili su vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Grada Opatije. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže