Povežite se s nama
Zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima primili su u salonu Grada Rijeke predstavnike Kluba Zapovjedništva 111. brigade Hrvatske vojske i čestitali im 25. obljetnicu osnutka 111. brigade Zbora narodne garde, kasnije preimenovane u 111. brigadu Hrvatske vojske, koja se obilježava 2. srpnja.

Prisjetili su se vremena Domovinskog rata, operacija koje je brigada obavljala dobro organizirano i uspješno, značajnog doprinosa Domovinskom ratu uzorne 111. brigade koja je bila okosnica formiranja brigada u našem kraju, brigade čiji je ratni i poratni put bio čist, neokaljan ičim. S posebnim pijetetom osvrnuli su se na  ranjene i poginule branitelje.

Zamjenica župana Marina Medarić obećala je izradi monografije potporu Primorsko-goranske županije, istaknuvši da bi ona našim građanima, osobito mladima, približila put stvaranja naše države, žrtve na tom putu i ujedno bila pisani trag u počast i spomen svim sudionicima, a posebno ranjenima i poginulima.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da su okupljanja i primanja prigode za čestitanje i prisjećanje, ali i postavljanje zadataka pa je predložio da se prikupi materijal i izradi monografija o 111. brigadi  te ujedno obećao potporu Grada  njezinoj realizaciji.

U ime članova udruge Klub zapovjedništva 111. brigade domaćinima se obratio Lucijan Repić koji je naglasio da je brigada u obavljanju zadataka bila uspješna, da je tijekom Domovinskog rata i nakon njega kroz brigadu prošlo preko 20.000 članova, da je brigada bila uvijek dobro vođene te stoga, unatoč velikom broju operacija i bitaka koje su vođene imala, relativno gledano, malo žrtava.  Najavio je održavanje središnje proslave obljetnice 2. srpnja na otoku Krku, u organizaciji Časničkog zbora.

Frano Primorac naglasio je da je brigada uspješno obavila sve postavljene zadatke, da nije samo branila već i oslobađala teritorij, da je djelovala ne samo na ličkom ratištu već i diljem Hrvatske gdje je bilo potrebno,  da u brigadi nije bilo podjela po nacionalnosti, vjeroispovijesti, porijeklu, da je zapovjedni kadar djelovao profesionalno.

Denis Deković skrenuo je pažnju na visok udio braniteljske populacije u ukupnom broju suicida i naglasio potrebu da se uzroci  istraže i da se djeluje na prevenciji.

Branko Kukurin iskazao je ponos svime što je brigada napravila, pohvalio zapovjednu razinu koja je uvijek bila bliska s vojnicima, izrazio zadovoljstvo zbog održanih prijateljstava stečenih u teškim uvjetima te zbog planirane izrade monografije, kako se ne bi zaboravilo što je 111. brigada učinila u sklopu cijele Hrvatske vojske.