Povežite se s nama

U Domu kulture Općine Čavle Primorsko-goranska županija u petak je organizirala sastanak na temu prenamjene vojnog strelišta “Kovačevo” i izgradnje Međunarodnog streljačkog centra Grobnik kao dijela sportsko-turističke infrastrukture Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što su ministar obrane Ante Kotromanović i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca pokazali razumijevanje za ovaj projekt. “U ovoj fazi smo došli do idejnog rješenja izmjena prostornog plana Općine Čavle i, dalje bez suglasnosti MORH-a ne možemo to zemljište prenamijeniti za ove namjene kako bi mogli ići dalje prema izradi glavnog projekta”, pojasnio je župan.

Ministar Kotromanović dodao je da će Ministarstvo obrane imati potpuno razumijevanje za potrebe Općine i Županije. “Ja mislim da je to dobar primjer dual usea, kada se jedan prostor koji je bolji i perspektivan može i dalje koristiti za potrebe oružanih snaga a i za potrebe razvoja i turizma i razvoja i Općine i Županije. Mislim da to – mi ćemo to poduprijeti. I ne vidim razloga da mi to opstruiramo”, rekao je ministar dodavši da lokalna samouprava mora napraviti sve da privuče sredstva iz EU fondova.

Daglas Koraca istaknuo je da se radi o projektu koji ima veliki potencijal u domeni sportskog turizma, koji je definiran i u strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Osim sportskog dijela, rekao je Koraca, moguća je i izgradnja kineziološkog sportskog dijagnostičkog centra. Uz dodatnu hotelsku i ugostiteljsku ponudu, mogu se stvoriti novi motivi dolaska kako u destinaciju, tako i u našu zemlju.

Na sastanku su također sudjelovali direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te predstavnici Projektnog tima.

Primorsko-goranska županija uputila je prijavu Ministarstvu turizma za odabir projekata i dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa “Fond za razvoj turizma” te je projekt MSC Grobnik ušao u uži izbor za dodjelu sredstava.