Povežite se s nama

Vijesti

Pročelnica Irena Miličević rodbinski povezana sa suosnivačem tvrtke s kojom Grad Rijeka godinama surađuje

Objavljeno

na

Irena Miličević (desno)


Grad Rijeka i njegova trgovačka društva već dugi niz godina posluju s tvrtkom Eurmodul koja svoje sjedište ima na Kukuljanovu, a upravo su oni jedan od glavnih dobavljača Gradu Rijeci za tzv. raznu urbanu opremu, od autobusnih čekaonica do reklamnih površina i mapa grada.

Jedan od suosnivača tvrtke Euromodul je Dragutin Babić za kojeg se ispostavilo da je u bliskoj rodbinskoj vezi s dugogodišnjom pročelnicom Irenom Miličević koja je upravo nadležna za spomenuti sektor. Rodbinsku vezu potvrdili su nam i iz gradske uprave te smo tom prilikom tražili i popis vrijednosti ugovora koji su sklopljenji proteklih godina.

Istaknuto je kako na postoji službena zakonska prepreka za poslovni odnos Grada Rijeke i Euromodula, no uvijek ostaje otvoreno pitanje zbog čega se to tajilo, odnosno najprije izbjegavalo odgovoriti na spomenuto pitanje gradskog vijećnika Josipa Kukuljana, već je potvrdan odgovor stigao tek na novinarski upit koji smo im nedavno poslali.

Dodajmo ovome kako se u kuloarima spominje da je pročelnica Miličević blisko povezana s još nekim osobama u Gradu Rijeci i trgovačkim društvima, kao i u tvrtkama s kojima Grad Rijeka ima višemilijunsku suradnju, no tek informacije tek čekaju svoju potvrdu.

Odgovog Grada Rijeke u ovom slučaju prenosimo u cijelosti:

“Pročelnica Irena Miličević je u rodbinskoj vezi s jednim od tri suvlasnika tvrtke Euromodul, Dragutinom Babićem.

Međutim, konkretna rodbinska veza ne predstavlja osnovu za potencijalni sukob interesa u obavljanju pročelničkih poslova niti po kojoj od sljedećih propisanih osnova. Naime, radno mjesto pročelnika nije obuhvaćeno definicijom dužnosnika prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (za razliku od dužnosti gradonačelnika, općinskog načelnika odnosno njihovih zamjenika) pa se odredbe toga Zakona ne odnose na pročelničko radno mjesto.

Nadalje, pročelnik nije obuhvaćen definicijom predstavnika javnog naručitelja koji sudjeluje u postupku javne nabave iz članka 76. stavka 2. točke1. Zakona o javnoj nabavi (za razliku od čelnika, člana upravnog, upravljačkog i nadzornog tijela javnog naručitelja), pa se na pročelničko radno mjesto ne odnosi odredba po kojoj se propisane osnove za moguć sukob interesa odgovarajuće primjenjuju i na određene srodnike predstavnika naručitelja.

Isto tako, ne radi se o rodbinskoj vezi koju zakon prepoznaje kao potencijalni sukob interesa. Naime, sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi službenik ne smije donositi odluke, odnosno sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na financijski ili drugi interes njegovoga bračnog ili izvanbračnog druga, djeteta ili roditelja, a to u ovoj situaciji nije slučaj.

Dalje, poslovi s tvrtkom Euromodul ugovoreni su isključivo temeljem provedenih javnih natječaja.

Temeljem Zakona o javnoj nabavi provedeni su postupci i ugovoreni radovi s tvrtkom Euromodul d.o.o. kako slijedi:

U 2015. godini ugovoreno je ukupno radova u vrijednosti od 966.501,64 kn, od čega je za održavanje autobusnih čekaonica, oznaka stajališta, oglasnih panoa i površina ugovoreno 357.837,26 kn, za nabavu i postavu osam novih čekaonica ugovoreno je 499.589,38 kn, za nabavu i postavu city light ugovoreno je 22.075 kn te za nabavu i postavu deset postamenata ugovoreno je 87.000 kn.

U 2016. godini ugovoreno je ukupno radova u vrijednosti od 981.000,96 kn, od čega je za održavanje autobusnih čekaonica, oznaka stajališta, city lighta, reklamnih stupova i plana grada, oglasnih panoa i površina ugovoreno 392.618,15 kn, te za nabavu i postavu dvanaest novih čekaonica ugovoreno je 588.382,81 kn.

U 2017. godini ugovoreno je ukupno radova u vrijednosti od 503.297,25 kn, od čega je za održavanje autobusnih čekaonica, oznaka stajališta, city lighta, reklamnih stupova i plana grada, oglasnih panoa i površina ugovoreno 454.277,25 kn, te za nabavu i postavu nove čekaonice ugovoreno je 49.020 kn.

U 2018. godini ugovoreno je ukupno radova u vrijednosti od 839.682,29 kn, od čega je za održavanje autobusnih čekaonica, oznaka stajališta, city lighta, reklamnih stupova i plana grada, oglasnih panoa i površina ugovoreno 331.994,79 kn, za nabavu i postavu pet novih čekaonica ugovoreno je 257.812,50 kn i za održavanje sanitarnih čvorova s automatskim čišćenjem ugovoreno je 249.875 kn”, poručuje u svom odgovoru Ivan Balen u ime Grada Rijeke.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram