Povežite se s nama

Mozaik

Prodaje se opatijska Villa Design, ali cijena je paprena

Objavljeno

na

Foto: Croatia Sotheby's International RealtyNa području Opatije iznad Voloskog, odnosno uvale Preluk, stoji Nest and Cave House, impresivan objekt s autorskim potpisom poznatog riječkog arhitekta Idisa Turata. Priča s Nest & Caveom krenula je 2010., kada je arhitektu pristupio klijent, mlad čovjek kojeg, kako kaže, do tada nije poznavao. Radi se o primjeru vrhunske i ekstremne arhitekture, avangardnom u hrvatskim, čak i u svjetskim okvirima, koji definitivno odskače od svoje unificirane okoline.

Kuća je sklopljena od dva rudimentarna elementa, betonske kutije koja je ukopana u teren, poput špilje s travom na krovu, i dugačkog lebdećeg kontejnera koji na toj špilji balansira. Konzola od 17 metara, prema Turatovim riječima, predstavlja zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja, piše Jutarnji list.

Naravno, Nest and Cave House odmah je pobudio pažnju struke – krajem 2012. arhitekt je za nju dobio nagradu “Drago Galić” u sklopu Godišnje izložbe realizacija za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, a nominirana je i za međunarodnu nagradu Mies Van der Rohe.

No, mimo svih priznanja, Idis Turato posebno je ponosan na ovaj projekt jer se, kako kaže, ovdje radi o jednom od najboljih i najintimnijih iskustava u njegovoj 25-godišnjoj karijeri. Naručitelj (koji želi ostati anoniman) riječkom je arhitektu pristupio 2010. godine, sa željom da mu projektira kuću za obitelj.

Nakon obilaska parcele, Turato je odmah dobio ideju kako maksimalno iskoristiti veličanstven pogled na čitav Kvarner koji se otvara kao na dlanu od Rijeke preko Cresa do Opatije, a posebno je sretna bila okolnost što su se investitor i arhitekt našli na istoj valnoj duljini. Prilično radikalno rješenje u kojem se spajaju naoko nespojivi elementi, špilja (osjećaj zaštite, introvertiranosti, tople sigurnosti doma) i konzola (osjećaj lebdenja, boravka u ptičjem gnijezdu), dobilo je punu podršku osobe koja je kuću naručila.

“Od svih svojih kuća priznajem jedino ovu kao pravu. Sve je išlo brzo, lako i sjelo na svoje mjesto” – Projektiranje je trajalo šest mjeseci, a izvedba oko godinu dana. Napravio sam skicu i ta zaokrenuta slojnica nastala je vrlo rano. Cijelo vrijeme, u svim fazama projektiranja, radili smo zajedno naručitelj i ja, a tijekom gradnje neke smo stvari dorađivali, ‘customizirali’ do krajnjih granica, rekao je arhitekt novinaru Jutarnjeg lista Luki Benčiću.

Obiteljskih sam kuća napravio puno, ali jedino ovu priznajem kao pravu. Godinama sam radio razne projekte, ali iskreno, ova je toliko dobro ispala da su sada sve druge ostale u sjeni – govori Idis Turato. Nest and Cave House ima oko 200 četvornih metara stambene površine, savršeno raspoređenih za ugodno stanovanje. – Upravo zbog pogleda, u gornjem dijelu nalaze se dnevne prostorije, a spavaće su sobe u donjem dijelu, što je obrnuto od uobičajenog slaganja na kakvo se ljudi obično odlučuju – govori arhitekt.

U gornjem su dijelu od 100- tinjak kvadrata, u kontejneru u koji prirodno svjetlo ulazi kroz “tuljac” na krovu i kroz staklene površine koje otvaraju panoramski pogled, smješteni dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, spremište, WC i garaža od 35 četvornih metara. I iz garaže i kroz “pješački” ulaz dolazi se u isti, ulazni dio objekta.

U donji dio vodi otvoreno stubište koje se nastavlja na neku vrstu salona, a u špilji, također od 100-tinjak kvadrata, smještene su spavaća soba za supružnike i dječja soba te kupaonica. Špilja je prekrivena zemljom i zelenilom, što je odlična prirodna izolacija, a oklopljena je kalanim kamenim stijenama, ostacima iz jednog istarskog kamenoloma, te se putem malih “pukotina” otvara na okoliš kuće i vrt.

Istureni dio kontejnera pruža savršenu zaštitu od sunca i otvara mogućnost korištenja tog dijela dvorišta kao blagovaonice ili dnevnog boravka, odnosno nastavka salona. Pokraj kuće je dugački bazen, a od znatiželjnih pogleda s ceste, koja se nalazi s gornje strane, stanare čuvaju zid i čempresi. Što se materijala tiče, za kontejner je u Italiji izrađena čelična konstrukcija koja je dopremljena u Hrvatsku te ju je ovdje sastavio lokalni bravar.

Konstrukcija je obložena OSB pločama i kontejner zatvaraju aluminijske ploče. Stropa nema, već je cijela konstrukcija vidljiva, pod je drven, a špilja je u cijelosti načinjena od betona. Grijanje je na struju, s time da su tu i solarne ploče za dogrijavanje, a interijer je uređen minimalistički, po principu kolaža, što je omogućila sama arhitektura objekta.

Deset godina poslije se kuća Nest & Cave, sada pod nazivom Villa Design, na poznatoj stranici za prodaju luksuznih nekretnina Sotheby’s, prodaje za 3.011.806 dolara, odnosno 18 milijuna kuna.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže