Povežite se s nama
Unatoč tome što su se filmovi na opatijskoj Ljetnoj pozornici počeli prikazivati ranih 70-tih (to je samo pretpostavka jer su dva Meoptina 35mm kino projektora proizvedena 1969.godine), 60. godišnjica polaganja kamena temeljca kulturnog hrama Opatije obilježila se ponovnom projekcijom filma „Titanic“ iz 1997. godine na velikom ekranu pred približno 500-tinjak gledatelja.

Naime, od 2012. godine filmovi se u opatijskom „kinu na otvorenom“ prikazuju na maloj pozornici. Razlog je tomu daleko manji interes publike za sedmom umjetnošću pred velikim kino ekranom u posljednjih desetak godina u usporedbi sa zlatnim dobom filma iz druge polovice prošlog stoljeća.

Već prvi taktovi poznate uvodne glazbe studija „20th Century Fox“ svojom specifičnom laganom jekom koju proizvodi široko gledalište Ljetne pozornice omeđeno kamenim zidom, nostalgičare je vratilo barem desetak godina unazad, kada su projekcije na velikoj pozornici bila uobičajena stvar. Nakon tri i pol sata koliko traje film, možemo reći da su i daleko udobnije stolice presvučene jastukom vrlo uvjerljivo simulirale stara neudobna drvena bijela sjedišta. Međutim, nitko od petstotinjak gledatelja nije otišao prije nego je odslušao i legendarni „My Heart Will Go On“ u izvedbi Celine Dion na kraju filma.

Spontani aplauzi publike u trenutcima možda najpoznatije scene modernog Hollywooda – “letenje” Di Capria i Winslet na pramcu parne grdosije i na kraju projekcije, potvrdili su da je projekcija „Titanica“ bila pun pogodak, bez obzira što je kino medij koji je nekada bio glavna uzdanica u budžetu „Mozaika“ – organizacije koja je upravljala Ljetnom, danas djelatnost koja jedva drži glavu iznad vode, barem kada govorimo o samostalnim kinoprikazivačima u manjim sredinama.

Možda detalj koji najviše govori u kojem je smjeru otišla kinoevolucija jest činjenica da je projekcija, gdje je udaljenost platna od projektorske leće gotovo 70 metara, predstavljala pravi mali izazov za produkciju, jer novi digitalni projektori namijenjeni su daleko manjim kino dvoranama od monumentalnog gledališta Ljetne pozornice kapaciteta 2000 sjedećih mjesta. U svakom slučaju, naš partner u realizaciji ponovljenog „Titanica“ tvrtka Prahin INC bila je na visini zadatka i projekcija sačinjena od dva sinkronizirana projektora bila je besprijekorna, navode iz Festivala Opatija.

60. obljetnica polaganja kamena temeljca Ljetne pozornice obilježit će se i premijernom izvedbom opere Aida ansambla HNK Ivana pl. Zajca 20. srpnja u 21 sat.