Povežite se s nama

Mozaik

Projekt EPK se zbog koronavirusa našao pred velikom izazovom. Što dalje?

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL


Je li EPK Rijeka, uz gospodarstvo i više od 26 tisuća zgrada i kuća, oštećenih nedavno u potresu, najveći gubitnik ove ekstremne situacije ili će te izvanredne okolnosti omogućiti da pokaže važnost i ljekovit utjecaj kulture i umjetnosti u postvirusnom svijetu? Odgovor na ta pitanja potražili smo od Ivana Šarara, šefa riječke kulture, i Marina Blaževića, intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca, koji je bio maksimalno involviran u stvaranje programa za EPK. Obojica se slažu da zbog pandemije koronavirusa projekt EPK Rijeka 2020. neće ostvariti očekivane turističke i gospodarske rezultate, no režim socijalne distance egzistencijalno ugrožava i sve izvedbene umjetnosti pa prijeti opasnost od urušavanja cijelog kulturnog sektora, piše tportal.

Na pitanje kako će se izolacija izazvana pandemijom odraziti na programe EPK Rijeka 2020 te smatra li da je taj projekt, uz gospodarstvo, najveća žrtva, odnosno gubitnik ove situacije, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podsjeća da su svi riječki programi, koji su bili najavljeni do sredine travnja, obustavljeni zbog koronavirusa, a s obzirom na trenutne procjene o trajanju perioda izolacije i smanjenja socijalnih kontakata, vjerojatno će se morati odgoditi ili otkazati i svi programi do lipnja.

‘Svi mi koji godinama pripremamo ovaj projekt doživjeli smo ozbiljan hladan tuš jer je u EPK uložen ogroman trud, uz isto takva ogromna očekivanja. No tako je vjerojatno svima koji su pripremali velike projekte širom svijeta, stoga ne smatram da je EPK najveća žrtva ni zapravo uopće žrtva. Živimo nove okolnosti, kao i svi ostali razmišljamo o zdravlju, ugroženima zdravstveno i egzistencijalno, potpuno promijenjenim životnim okruženjima, prvim znakovima nedemokratičnosti koji proizlaze iz krizne situacije itd. Smatram da EPK kao projekt i sam treba podnijeti svojevrsnu žrtvu promijenjenih okolnosti i prioriteta te, u okvirima mogućnosti koji uglavnom proizlaze iz kratkih rokova i tanjih financija, presložiti program. Očekivanja javnosti sigurno su promijenjena, a na nama je da im se adekvatno prilagodimo’, kaže Šarar.

Šef riječke kulture također je naglasio da neće biti moguće ostvariti turističke i gospodarske rezultate kakvi su izvorno bili predviđeni. ‘Ni sami ne znamo koje ćemo programe uspjeti realizirati, a na turizam ovog trenutka teško da je inteligentno računati. U situaciji kada se gospodarstvo urušava zbog posljedica pandemije, EPK kao projekt koji donosi pozitivne turističke i gospodarske učinke postaje automatski potpuno irelevantan, i to treba jasno izgovoriti. Ono u čemu EPK sigurno neće podbaciti nasljeđe je u vidu infrastrukture i pokrenutih programskih inicijativa, uključene lokalne zajednice i know-howa koji je stvoren u proteklom periodu’, kaže Šarar.

EPK, dodaje, može biti jako relevantan ukoliko uspiju dio programa i sadržajem i metodom provedbe prilagoditi sadašnjim ‘virusnim okolnostima’, s time da bi možda mogli pokazati što su to kultura i umjetnost u postvirusnom svijetu, javlja tportal.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram