Povežite se s nama

Vijesti

Projekt izgradnje novog vrtića u Viškovu uspješno prošao fazu procjene kvalitete

Objavljeno

na

Lokacija novog vrtićaProjekt „Izgradnja područnog dječjeg vrtića u Viškovu“ uspješno je prošao fazu procjene kvalitete te je upućen u sljedeću fazu postupka dodjele koja se odnosi na donošenje Odluke o financiranju. Rezultat je to uspješne prijave na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ što ga je u svibnju objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Sukladno Obavijesti o statusu nakon procjene projektnih prijedloga vidljivo je da bespovratna sredstva za ovaj projekt iznose 9.264.811,50 kuna.

„Pozitivni demografski pokazatelji i prirodni prirast kojeg imaju samo rijetke sredine u Hrvatskoj, meni kao načelnici već godinama predstavljaju razlog za zadovoljstvo. Činjenica da se u Viškovu godišnje rađa između 150 i 180 djece godišnje za nas u općinskoj upravi predstavlja i izazov jer moramo neprestano proaktivno razmišljati o osiguranju dodatnih smještajnih kapaciteta u ustanovama ranog predškolskog odgoja i obrazovanja. Nakon što smo većim dijelom bespovratnim sredstvima izgradili Područni vrtić u Marčeljima gdje je u dvije odgojno-obrazovne skupine smješteno 44-ero mališana, sada ćemo uz značajnu pomoć bespovratnih EU sredstava izgraditi još jedan vrtić. U Izgradnju novog vrtića uložit ćemo oko 30 milijuna kuna, odnosno nešto više od 4 milijuna eura. S nestrpljenjem čekamo Odluku o financiranju odnosno Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekt smo prijavili među prvim jedinicama lokalne samouprave jer smo svu dokumentaciju imali spremnu uključujući i pravomoćnu građevinsku dozvolu. Buduća zgrada dječjeg vrtića planirana je jugozapadno i sjeverozapadno od postojeće zgrade Dječjeg vrtića Viškovo, a realizacijom projekta izgradit će se područni dječji vrtić sa smještaj 100-ak mališana. Ovim će se projektom, ukupan broj djece u predškolskim ustanovama i obrtima za čuvanje djece čiji smještaj u većem dijelu sufinancira Općina Viškovo približiti brojci od 1000.“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u općini Viškovo. Izgradnjom područnog dječjeg vrtića ostvarit će se višestruka korist za zajednicu, posebice za obitelji s djecom predškolskog uzrasta. Realizacijom projekta izgradit će se područni dječji vrtić za 7 odgojno-obrazovnih skupina od čega će dio biti namijenjen jasličkim skupinama, a dio vrtićkim skupinama. Nakon izgradnje područnog dječjeg vrtića uredit će se i okoliš jer će se okolne površine ispuniti biljnim vrstama koje su tipične za ovo područje. Prostor će se dodatno oplemeniti zelenom infrastrukturom te stvoriti ugodan vanjski prostor za boravak, druženje, igru djece, ali i za učenje i provođenje programa „Eko vrtića“ koji se provodi od 2016. godine s ciljem ugradnje odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život djece. Novoizgrađeni objekt bit će energetski učinkovit – osigurat će se odgovarajuća toplinska zaštita kroz postavu kvalitetne ovojnice te stolarije, energetski učinkovita unutarnja rasvjeta, postavit će se dizalica topline voda – zrak za grijanje i hlađenje te solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode. To će doprinijeti s jedne strane uštedi troškova energenta u operativnoj fazi korištenja objekta, s druge strane zaštiti okoliša.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram