Povežite se s nama

U subotu, 6. lipnja od 9 do 10,30 sati u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, održat će se Konferencija o Nacionalnim preventivnim programima, na kojoj će ministar zdravlja Siniša Varga sa suradnicima promovirati nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva, odnosno bezbolne preglede koji spašavaju živote.

Subotnje događanje predstavili su ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović, voditeljica Odjela socijalne medicine Helena Glibotić Kresina i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat.

Nositelj Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice je Ministarstvo zdravlja. Cilj preventivnih programa je smanjiti pobol i smrtnost navedenih sijela raka, doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti, pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka, posebice u kontekstu činjenice da su maligne bolesti drugi vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Program probira za rano otkrivanje raka dojke provodi u Hrvatskoj od 2006., za rak debelog crijeva od 2008., dok se program za otkrivanje raka vrata maternice provodi od 2010. godine. Prije nego što su prepoznati na nacionalnom nivou, preventivni programi su se počeli provoditi u Primorsko-goranskoj županiji. Uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, probiri za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva krenuli su dvije godine prije nego na nacionalnoj razini, dok je program za otkrivanje raka vrata maternice započeo čak šest godina ranije nego na državnom nivou.

Kako je kazao Mićović, rezultati provođenja preventivnih programa su vidljivi, pa je tako u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen pad smrtnosti od karcinoma dojke, dok je stopa smrtnosti od raka vrata maternice niža od državne i europske. S druge strane, kao i nacionalnom nivou, smrtnost od raka debelog crijeva je u porastu te će se morati, istaknuo je Mićović, poduzeti dodatni napori kako bi se građane potaknulo na povećan odaziv na besplatne preglede.

Naime, dok je odaziv žena na preventivne preglede dojki dosegao 60 posto, koliko se procjenjuje da iznosi i postotak žena koje su se potaknute nacionalnim programom odazvale na organizirane besplatne preglede ili pak kod svog liječnika učinile papa-test s ciljem ranog otkrivanja raka maternice, na pozive za sudjelovanje u nacionalnom programa ranog otkrivanja debelog crijeva odazove se tek 23 posto pozvanih.

Pored ministra zdravlja Varge, nacionalne preventivne programe predstavite će ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec.

Pored konferencije u Gradskoj vijećnici, nacionalni preventivni programi će se od 9 do 13 sati promovirati i na štandovima postavljenim na Korzu, na kojima će se predstavnicima Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pridružiti i članovi Kluba žena operiranih dojki Nada i Lige protiv raka PGŽ-a, a akciju na štandovima podržat će i osobe iz javnog života.

Grad Rijeka