Povežite se s nama

Prvi i najstariji humanitarni kalendar u Hrvatskoj ovog je prosinca ušao u 21. godinu svoga postojanja. Kao i svaku godinu dosad Riječki su dečki pokazali svoje veliko srce i pokazali svoja tijela profesionalnim fotografima kako bi kalendar mogao nastati.

Ove godine Riječi Dečki su se priključili humanitarnoj akciji „Koga Briga za Matiju“ Ta je akcija prvi put pokrenuta od strane plivačkog kluba Forza za osobe s invaliditetom te Luke Brenčića i Novinara Novog Lista Kristijana Siroticha kad se ukazala hitna potreba za financijskom pomoći malom plivaču Mateu Miletiću članu „Force“ za operaciju skolioze. Troškove operacije u njemačkoj pokrio je HZZO ali ne i troškove pratnje roditelja. Održan je humanitarni plivači maraton i plivalo se je od Empaduje na Biviju do Morskog Prasca na Kantridi. Ta prva akcija koga briga za Matea završena je uspješno.

Sada je pokrenuta druga akcija “Koga briga” u kojoj se pokušavaju prikupiti sredstva za liječenje mladog košarkaša Matiju Kalinića koji je obolio od zloćudne bolesti. Osim ove humanitarne akcije, održan je malonogometni turnir „Za Matiju“ također je i Matijin košarkaški klub KK Kastav s košarkašima Kvarnera 2010. Matija je uspješno operiran u Zagrebu no čeka ga dug i težak oporavak kako bi do kraja pobijedio u bitci koju vodi protiv teške bolesti Osteosarkoma.

Novi kalednar Riječki dečki nastao je uz veliku i nesebičnu pomoć Ive i Davora Lješevića i njihovog Fitnes Centra Terminal 7 te pripadajućeg caffe bara Corto Maltese u kome je održan i promocija kalendara.

U razgovoru s idejnom začetnicom i kreativnom direktoricom kalendara gospođom Dunjom Pavešić koja je osmislila cijeli koncept nastanka, uključujući i ime koje je preraslo u brend. Saznao sam da je Prvi kalendar „Riječki dečki“ izdan davne 1996. god te da je od tada do danas u kalendaru je sudjelovalo preko 500 sudionika – riječkih dečkiju, koji su za potrebe ovog humanitarnog projekta ustupili svoje vrijeme, lik i djelo. Iz godine u godinu kalendar je ugostio „dečke“ različitih karaktera, dobi i zanimanja. U njemu su tako svoje mjesto pronašli: dečki iz susjedstva, brucoši, sportaši, branitelji, doktori znanosti, dečki iz medija i marketinga, kulturnjaci, ragbijaši, dečke koji znaju dobro kuhati (a nisu kuhari), dečki sa zagrebačkom adresom, dečki i njihovi kućni ljubimci, dečki vezani uz more, veslači, riječki glazbenici te lučki radnici.

Kalendar je poznat po svojim umjetničkim art crno bijelim fotografijama s tijekom godina poznati fotografi, poput Mare Bratoš, Damira Fabjanića, Damira Škomrlja, Petra Fabijana, Rina Gropuzza, Stephana Lupina, zaslužni su za dobre fotografije.

Humanitarne udruge Riječki dečki koja ima za cilj, putem promotivnih akcija, priredbi, susreta i organiziranih događanja prikupiti novčana i druga sredstva koja bi se usmjerila osobama kojima je to najpotrebnije. Kalendar i Udruga ne bi uspjeli biti tako uspješni i održati se sve ove godine bez velike pomoći Libre i njenih djelatnika. Udrugu se osnovali: Libra, marketing & PR agencija, Poliklinika Medico, Dunja Pavešić, Rudolf Zambelli, Leonora Surian te Romana Jerković.

Fotografski dvojac TinyBizz – Martina Šalov i Daniela Mikičić – na ovogodišnjem kalendaru su ovjekovječile 34 »riječka dečka«: Siniša Barčić, Andrej Belančić, David Đurić, Davor Fibinger, Vedran Nino Grozdanić, Dominik Hajdinjak, Karlo Horvat, Nardi Hrvatin, Alem Ivković, Matija Jardas, Marko Kovačić, Ivica Kurilić, Matija Krmek, Edi Lončar, Dan Lovrović, Davor Lješević, Andrija Magdić, Luka Mijić, Leon Mišan, Miroslav Novačić, Mauro Oštarić, Davor Perman, Sanjin Peruč, Viktor Pezelj, Bernard Pintur, Mateo Rački, Jurica Raič, Ivan Skender, Siniša Šoštarić, Karlo Udovičić, Sanjin Valčić, Dorian Vicić, Svebor Žgurić i Luka Žigo.