Povežite se s nama
Povodom dolaska kineske Nove godine, Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Grad Opatija, u suradnji s Festivalom Opatija, organiziraju plesnu predstavu Pekinške plesne akademije koja će se održati  u Centru Gervais u četvrtak, 25. siječnja, s početkom u 19 sati.

Događanje će simbolično ukazati na početak kineske lunarne Nove godine – godine psa, koja ove godine započinje 16. veljače. Plesači koji dolaze u Opatiju nositelji su brojnih priznanja u području plesne umjetnosti.

Dolazak kineske Nove godine Veleposlanstvo NR Kine u RH ove godine obilježava u Zagrebu i Opatiji, a ovom prilikom na sceni Gervaisa nastupit će muška i ženska plesna skupina međunarodno poznate Pekinške plesne akademije u sklopu njihove turneje po Srednjoj i Istočnoj Europi.

Naziv predstave je „Nuo-emocija“. Nuo prema kineskom tumačenju u sebi sadrži „izvorni dah“, prolazi kroz prašine povijesti i ostaje živ sve do danas. On štuje tajanstveno nebo svečanom ceremonijom Nuoji, i tumači drevnu čovječnost jednostavnim Nuoshen plesom. Tijekom predstave moći će se vidjeti Nuo maske koje su zapravo totem kineske nacije tj. simbol koji predstavlja jedinstvo neba, čovjeka i prirode, dok Nuo ples simbolizira emocionalni način na koji kineski narod gleda na život i svemir uopće.

Proslava kineske Nove godine u Opatiji nastavak je višegodišnje suradnje kineskog Veleposlanstva i Grada Opatije, koja je do sada rezultirala s nekoliko zanimljivih projekata u području turizma i kulture.